Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ķuzis: Agri vai vēlu tiks noteikta summa, no kuras par zādzību jāsāk kriminālprocess

Agri vai vēlu Latvijā tiks noteikta minimālā kaitējuma robeža, pēc kuras par, piemēram, zādzību ir jāsāk kriminālprocess, pārliecināts Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Viņš intervijā aģentūrai LETA skaidroja, ka viens no kriminālprocesa principiem ir obligātums un šobrīd likums nosaka sākt kriminālprocesu pie noziedzīgi nodarītu kaitējumu no pirmā centa. Viņš gan nenoliedz, ka sabiedrībā valda dažāda izpratne par šo jautājumu, proti, Latvijā dzīves līmenis ir tāds, ka faktiski pieci eiro kādam ir nozīmīgi, bet citam "tā ir smieklu nauda", tāpēc kaitējuma apmēra noteikšana būs politiķu izšķiršanās jautājums.

Ķuzis arī min, ka VP sadarbībā ar prokuratūru ir spērusi pirmos soļus kriminālpārkāpumu un mazāk smagu noziegumu izmeklēšanas vienkāršošanā. Tas nepieciešams, lai izmeklētājiem nebūtu jāvelta daudz laika dažkārt bezjēdzīgu dokumentu aizpildīšanai, bet pietiktu ar daudz mazāku apjomu. Šobrīd policija sadarbībā ar prokuratūru sagatavojusi vadlīnijas kriminālprocesu izmeklēšanas vienkāršošanai.

"Cerams, ka drīzumā nonāksim arī līdz grozījumiem likumā, kas paredz kriminālprocesa izmeklēšanas vienkāršošanu un samērīgas nozieguma izmeklēšanas īstenošanu. Tajā pašā laikā uzskatu, ka gadījumos, kad ir aizdomas par iespējamu noziedzīgu nodarījumu, kriminālprocess ir jāsāk. Nevis tā, kā bija sabiedrībā izskanējušā gadījumā ar pazudušajiem lukturiem no automašīnas. Arī šajā gadījumā esmu uzdevis izvērtēt, cik un kādos gadījumos mēs atsakām sākt kriminālprocesus, cik tas ir pamatoti, cik šos lēmumus pārsūdz, cik prokuratūra atstāj spēkā vai, gluži pretēji, atceļ. Mēs nedrīkstam šim jautājumam pieiet formāli," uzsvēra Ķuzis.

Jau ziņots, ka pagājušā gada nogalē plašsaziņas līdzekļos un sociālajos tīklos pretrunīgus vērtējumus izraisījusi ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera 26.novembrī sniegtā intervija Latvijas Radio 4 par policijas lielo slodzi sīko zādzību izmeklēšanā, ko daļa sabiedrības uztvērusi kā norādi, ka šāda izmeklēšana tikai traucējot.

Vēlāk Kalnmeiers ar preses pārstāves starpniecību izplatīja paziņojumu, ka plašsaziņas līdzekļos intervija brīvi interpretēta, neatspoguļojot interviju pilnā apmērā, bet gan "atdalot" no tās atsevišķas frāzes. Kalnmeiera izteikumi esot izvilkti no intervijas konteksta.

Viņš aicināja iedzīvotājus vienmēr ziņot par noziegumiem un norādīja, ka "būtiski ir panākt samērīgu policijas resursa patēriņu noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē