Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Latvija tiks pie kodolenerģētikas jaunās skaņās

Fragments no Kristīnas Putincevas ekspresintervijas ar SIA _EK sistēmas _tehnisko direktoru Alni Kaļānu:Esat iecerējis klonēt Sauli?Beidzoties padomju laikiem, tika slēgts Salaspils atomreaktors, bet Latvijā palika ļoti zinoši fiziķi - spēcīgi kodolfizikas un šķidro metālu jomā. Mēs esam atklājuši tehnoloģiju un plānojam uzbūvēt jaunu reaktoru, taču nevis kodoldalīšanās, bet kodolsintēzes.

Kodolsintēze ir tas pats process, kas notiek uz Saules, - ūdeņradis sintēzes rezultātā pārveidojas hēlijā, un procesā izdalās daudz enerģijas. Mēs žargonā sakām: "saule mucā" un gribam šo iekārtu uzstādīt Salaspilī vecā kodolreaktora vietā.Kā plānojat to izmantot?Ar kodolsintēzes reaktoru ražosim siltumu, kas savukārt ir elektrība. Īsumā - Latvija tiks pie kodolenerģētikas jaunās skaņās - nebūs radioaktīvo atkritumu, jo mēs no vienas gāzes radīsim otru un pāri paliks enerģija, ar to varēsim iesākt, ko vien vēlamies, - sildīt Salaspili, ražot elektrību.Iedzīvotāji parasti ar aizdomām raugās uz visu, kas saistīts ar atomiem vai kodolreakcijām. Iemesls nav tālu jāmeklē - Fukušima, Černobiļa...Parasto kodolspēkstaciju darbības pamatā ir kodolu brukšana, tā rezultātā rodas radioaktīvi izotopi. Ja kaut kas aiziet pa gaisu - vide uzreiz tiek piesārņota. Mūsu variantā telpā ir smagais ūdeņradis, kura spiešanas rezultātā rodas hēlijs. Visā šajā ķēdē tā pa īstam nav nekā, kas varētu būt radioaktīvais atkritums. Plazmas nodzišana ir pats sliktākais, kas procesā var notikt, un, ja kaut kas arī izplūstu gaisā, tas būtu vien ūdeņradis un hēlijs.Kur vēl pasaulē ir šādas tehnoloģijas?Mēs būsim pirmie.Bet, ja jau šī tehnoloģija ir tik vienkārša un skaidra, kāpēc to vēl nekur neizmanto?Ja nepasteigsimies Latvijā, to varētu atklāt un patentēt kāds cits. Ķīnieši stāv rindā, sakot - dodiet mums projektu, pārdodiet tehnoloģiju, un visu izdarīsim - mums ir gan nauda, gan vieta. Viņi šo tehnoloģiju vēl nav atklājuši, bet, ja vilksim laiku, gan jau viņi izdomās - tas nav nekas neizdarāms.Visu interviju lasiet laikrakstā Diena piektdien, 25.oktobrī!

Top komentāri

XAU
X
Samērā neticami. Kodolsintēzes ideja jau galīgi nav nekas jauns, pie tās strādā izcili pasaules zinātnieki, kam pieejami milzīgi finansu resursi un pēdējās prognozes bija, ka reāli izmantojamu iekārtu varētu radīt ap 2030.gadu. Ja letiņi tiešām ir atklājuši pieejamu tehnoloģiju, tad tas būs sprādziens pasaules enerģētikā :)
Derglis
D
Pārāk skaisti, lai būtu ticami. Kaut gan pilnīgi neiespējami tas nav. Atceramies, ka šie paši fiziķi pirmie pasaulē nodemonstrēja ģeoelektrodinamisko mašīnu jeb Zemes magnētiskā lauka rašanās modeli, cirkulējot šķidram metālam. Tātad smadzeņu podi tur strādā. Ja tā ir realitāte, tad šamie ir atklājuši kaut ko krietni ārpus pazīstamiem principiem un tehnoloģijām stāvošu. Kas nozīmē 1) drošu Nobela prēmiju, 2) lielu risku uzkrist uz galvas kādam ķieģelim. Bet, vēlreiz atkārtoju, neticas. Ko te jau daži citi, kuriem ir lielāka informācijas bāze, nekā man, ir atzīmējuši.
Vjačeslavs Kaščejevs
V
Šis vīrs maldās un maldina publiku! a) kodolsintēze Salaspils mēroga ("Latvijas Nokia") stilā nav iespējama. b) latvijas fiziķi sekmīgi darbojas EUROATOM programmā, tuvākais mērķis - ITER, bet elektrību tīklam tas neražos vēl vismaz 50 gadus. "Latvijas Nokia" jābūvē uz reālām tehnoloģijām, nevis mānīšanos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē