Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Lauki izmirst: Vairākos pagastos vairs nav pat ģimenes ārsta

Šobrīd izveidojusies paradoksāla situācija – aptuveni 70 ģimenes ārstu gaida rindā, vēloties atvērt savas prakses vietas, un tajā pat laikā Latvijā ir pagasti, kur nav neviena ģimenes ārsta.

Tur izlīdzas ar feldšerpunktu, kurā ir zemākas kvalifikācijas speciālisti – ārstu palīgi, vai arī nākas paļauties pagaidu risinājumiem – pāris reižu nedēļā pie iedzīvotājiem uz dažu stundu pieņemšanu atbrauc kaimiņu pilsētu vai pagastu ģimenes ārsti. Lielākā daļa ārstu, kas gaida rindā uz prakses vietām, izvēlējušies Rīgu vai Pierīgu, pagasti viņus nesaista.

Problemātiska aina paveras, arī lūkojoties ģimenes ārsta acīm. Pagastā strādājošam ārstam jārēķinās, ka darbs būs citāds nekā Rīgā. Vietējie ļaudis nevarēs atļauties samaksāt par mājas vizīti desmit vai piecpadsmit latu kā Rīgā, būs vairāk pienākumu, varbūt būs vairāk ielaistu slimību, arī ceļš līdz pacienta mājām visdrīzāk nebūs asfaltēts. Demogrāfiskās krīzes – zemās dzimstības un izbraukšanas dēļ samazinājies iedzīvotāju skaits lauku reģionos, tāpēc savākt pietiekamu pacientu skaitu, lai varētu kaut nedaudz nopelnīt, ir grūti vai teju neiespējami.

Piemēram, Burtnieku novadā Matīšu pagastā diezgan neapskaužama situācija ir kopš pagājušā gada sākuma, kad savu slēdza ilggadējā ģimenes ārste Inese Gabrāne. Viņas pēctecis amatā Matīšos nostrādāja vien nepilnu gadu, un nu kopš februāra ģimenes ārstu vēl joprojām nav izdevies atrast.

Gaidām komentārus, bet visu rakstu lasiet rīt, 18. jūlijā, laikrakstā Diena.!

Kā organizēt ģimenes ārstu pieejamību lauku reģionā?

Kāda ir jūsu, jūsu tuvinieku laukos pieredze medicīnisko pakalpojumu saņemšanā?


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē