Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lībiņa-Egnere: Atklāts balsojums par Satversmes tiesnešiem veicinās uzticību Saeimai

Šodien, 19.septembrī, Saeima trešajā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumu Latvijas Republikas Satversmē, kas paredz izslēgt deputātu aizklātos balsojumus par Satversmes tiesas tiesnešu apstiprināšanu.Atklāts balsojums par Satversmes tiesas tiesnešu iecelšanu veicinās vēlētāju uzticību Saeimas lēmumiem, tā uzskata Inese Lībiņa-Egnere (Reformu partija), Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājas biedre.

"Argumentiem, kādēļ kandidāts ir vai nav guvis Saeimas vairākuma atbalstu, jābūt publiskiem, pretējā gadījumā rezultāts ir atkarīgs nevis no atklātās debates un iztirzātajiem jautājumiem, bet no kandidātiem un arī sabiedrībai nesaprotamiem un neskaidriem apsvērumiem," skaidro deputāte. "Tieši atklāti Saeimas balsojumi mazina negodprātīga lēmuma pieņemšanas risku un dod iespēju vēlētājiem kontrolēt deputāta darbības raksturu. Latvijas pieredze rāda, ka aizklātā balsojuma rezultātā netika ievēlētas vairākas profesionālas, augsti vērtētas personas, piemēram, Jānis Maizītis, kurš aizklāta balsojuma dēļ netika iecelts Ģenerālprokurora amatā. Tādēļ ir nopietni jāapsver atteikšanās no aizklātas balsošanas personāliju jautājumos, lai paaugstinātu tautas uzticību ne tikai likumdevējam, bet arī tiesu varai, tādējādi stiprinot Latvijas kā demokrātiskas un tiesiskas valsts reputāciju."Jānorāda, ka nākamā gada pirmajā pusē beigsies divu Satversmes tiesas tiesnešu pilnvaru termiņš un līdz ar to ir svarīgi, lai jau šobrīd šis jautājums ir sakārtots tieši mūsu valsts un Satversmes tiesas reputācijas dēļ," lēmuma aktualitāti uzsver Inese Lībiņa-Egnere.Saeima atklātā procedūrā jau vairāk kā gadu ieceļ vai apstiprina amatā pārējās tiesu varas amatpersonas. Ņemot vērā šo pozitīvo pieredzi, Reformu partija uzskatīja, ka nav pamata kavēties ar grozījumu pieņemšanu Latvijas Republikas Satversmē, lai arī Satversmes tiesas tiesneši tāpat kā citas tiesu varas amatpersonas tiktu ievēlēti atklātā procedūrā. Tāpat Saeima atklātā procedūrā vēlējusi gan Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu (NEPL) padomes locekļus, gan Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāju un locekļus, gan Valsts kontrolieri un vēl citas amatpersonas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē