Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Otrdiena, 11. jūnijs
Mairis, Ingus, Vidvuds

Onkoloģiskās pacientes atklātā vēstule Ingrīdai Circenei

Publicējam_ laikraksta Diena _lasītājas iesūtīto atklāto vēstuli veselības ministrei Ingrīdai Circenei.[Annas Bērziņas rakstā "Valsts maksā, bet cilvēki iespēju neizmanto" laikrakstā Diena]__ izlasīju, ka Circenei esot kauns, un, spriežot pēc visa, kauns par sievietēm, nevis sistēmu, lai gan sistēma būtībā tik vien piedāvā kā izmeklējumu, ar kuru bieži nepietiks pat diagnozei.

Pārējais, ieskaitot ceļa izdevumus, ir sieviešu ziņā, kurām šī sistēma pat negarantē, ka viņas savlaicīgi un bez maksas saņems tieši tās zāles, ko ārsts atzīs par nepieciešamām.Nemaz nerunājot par krūšu rekonstrukciju, kas noteikti kļūtu par lielisku stimulu pie ārsta vērsties savlaicīgi, kad bieži var iztikt bez radikālām operācijā.Lai gan, ja runa ir par onkoloģiju, tad sistēma savu asti ir pacēlusi tik augstu, ka arī pakaļkājas karājas gaisā! Un visuzskatamāk tas izpaužas attieksmē pret cilvēkiem ar onkoloģiskajiem sindromiem. Šie sindromi ir retas iedzimtas slimības, kas ievērojami palielina audzēju, tai skaitā ļaundabīgu risku. Piemēram, iespēja, ka cilvēki ar Kaudenas sindromu (tāds ir arī man) savas dzīves laikā saslims ar vismaz vienu ļaundabīgo audzēju, ir 42%. Galvenais nāves cēlonis - ļaundabīgi un labdabīgi audzēji. Onkoloģiskie sindromi nav ārstējami, taču audzēji parasti ir, īpaši, ja tos atklāj laikus, taču te sākas problēmas.Pirmkārt, slimību ir nepieciešams diagnosticēt, taču lielai, ja ne lielākajai daļai ārstu, ir ļoti miglains priekšstats par iedzimtības lomu vēža attīstībā, tāpēc dažādu orgānu audzējus vienam pacientam viņi uztvers kā pašu par sevi saprotamu, tai skaitā, ja tieši tas pats ir vērojams citiem ģimenes locekļiem.Pieņemsim, ka pacients ir nonācis pie ģenētiķa, taču gēnu ir daudz, un mutāciju vēl vairāk, taču apmaksāt testus valsts nevēlas.Pieņemsim, ka pacienta klīniskā aina un raduraksti ir pietiekami skaidri, lai varētu izteikt pieņēmumu, taču tad pacientam ir jāapbruņojas ar pamatīgu pacietību, jo cilvēki ar onkoloģiskajiem sindromiem nefigurē nevienā dokumentā. Ārsti pat nezina, kam ir jānodrošina šo pacientu primārā aprūpe. Ģenētiķim? Bet viņam netiek piešķirta nauda pat testu veikšanai! Ģimenes ārstam? Kam, lietojot pārāk ierobežotās kvotas, ir mistiskā veidā jāpacenšas apkalpot visus pacientus ar otrā tipa diabētu un aterosklerozi! Un kā ar speciālistiem? Tos esot jāmeklē ģimenes ārstam. Jāzvana darba laikā, kad rindā aiz kabineta gaida paša pacienti un jāstāsta, ka "man ir tāds pacients, kas slimo ar slimību, par kuru es dzirdu pirmo reizi, un jūs arī droši vien nekad neesat dzirdējis, taču šis pacients ir jāārstē, un ne uz kādām papildu iespējām varat necerēt!"Lai gan, ja ģimenes ārsts ir līdzjūtīgs, tad speciālistus var apstaigāt arī pats pacients. Lai noklausītos, piemēram, ka jānāk ir tad, kad dabūsi vēzi, vai ka gēni ir pupu mizas un dakterim vispār nav skaidrs, kāpēc pie viņa atvilkies.Lai gan ir arī lieliski speciālisti, kas ir vienmēr gatavi uzzināt kaut ko jaunu, kvotu viņiem vienalga nav.Tā kā, Circenes kundze, nestāstiet, ka sistēmai rūp savlaicīga vēža atklāšana. Sistēmai rūp iztaisīties par ļoti gādīgu, tā, lai varētu dzīvot pēc principa "Es ir stulbs un man ir labi!"

Top komentāri

IMHO
I
Pēdējā rindkopa ļoti kodolīga, īpaši - pēdējais teikums. Līdzīga situācija ir ar bērniem invalīdiem. Nevari sēdēt vai stāvēt - tik un tā vienotā rindā pie ģimenes ārsta, lai dabūtu norīkojumu pie speciālista. Tad atkal rinda. Tas nekas, ka bērns neprot runāt, apkārtējā vidē neorientējas un nesaprot, kas notiek un vispār neprot nostāvēt, nosēdēt mierā. Visi iet un stāv rindā pie viena ārsta. Stāstu pēc kaimiņa bērna pieredzes. Nu, to ka viņa bērnam uz patriezējiem 14 gadiem invaliditāti pagarināja 4 reizes neatkārtošos. Kaimiņš to uztver samērā stociski, tikai piebilst, ka 4 reizes pierādīt visādām komisijām, ka viņa bērns ir pilnīgs idiots tomēr esot sāpīgi.
absurdās komisijas
a
Nu par invaliditātes komisijām vispār absurda situācija. Atnāk cilvēks bez kājas, pierādīt, ka kājas nav .It kā viņa varētu ataugt. Meitene , kas nevar paiet un vēzi iznāk raudoša ar 3. grupu Turpat sēž nodzērusies tante ar zilu aci - smird pa gabalu, tai pēc 5 minūtēm 2. grupa.
arturs
a
man abiem vecākiem vēzi diagnosticēja pēdējā stadijā, kaut abi regulāri apmeklēja ģimenes ārstu un gāja uz norīkotajām pārbaudēm. Divus gadus ārstēja un operēja kaut ko citu. Pēc tam jau smagākā stāvoklī aizveda uz onkoloģisko slimnīcu, tur paziņoja ka atliek 3 mēneši, kur jūs bijāt agrāk varējām izglābt. Abi pie dakteriem regulāri staigāja taču un ārstēja kaut kādus hemoroīdus...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē