Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Premjers: Būtiski, lai sankcijas atstāj pēc iespējas mazāku ietekmi uz Latvijas uzņēmējiem

Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) rakstiskas atbildes uz Dienas jautājumiem par iespējamo ekonomisko sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju. 

Vai Latvijas valdībai ir precīzi zināmi Eiropas Savienības tirdzniecības embargo pret Baltkrieviju apjomi, tas, cik paredzamās ekonomiskās sankcijas pret Baltkrieviju būs visaptverošas?
Eiropas Savienība neplāno īstenot visaptverošu tirdzniecības embargo pret Baltkrieviju. Arī Latvija ir iestājusies pret plašu sankciju piemērošanu, kas skartu ne vien daudzus Baltkrievijas iedzīvotājus, bet arī nodarītu būtisku kaitējumu vairāku ES dalībvalstu, to skaitā Latvijas, ekonomikai.

Vai valdībai ir precīzi zināms, kādus Latvijas uzņēmumus, nozares tas skars? Vai ir veikti provizoriski iespējamo Latvijas ekonomisko zaudējumu aprēķini? Kādi tie ir?
Eiropas Savienības nostājā ir runa par atsevišķiem Baltkrievijas režīmam pietuvinātiem uzņēmējiem. Latvijas pozīcijā, protams, ir ņemta vērā Eiropas Savienības nostāja, taču būtiska loma ir tam, kādu ietekmi šis solis atstās uz Baltkrievijas iedzīvotājiem, gan Latvijas uzņēmumu sadarbība ar konkrētiem Baltkrievijas uzņēmējiem, lai šī ietekme būtu pēc iespējas mazāka.

Kā Latvija pieņems lēmumu balsojumā par sankcijām pret Baltkrieviju? Vai Latvijai būs īpašs viedoklis? Kāda būs Latvijas pozīcija?
Lēmumu par sankcijām Eiropas Savienība plāno pieņemt 23. marta Ārlietu padomē, kur Latviju pārstāvēs ārlietu ministrs. Līdz tam šis jautājums tiek diskutēts darba grupās, kur Latvijas pārstāvji ir aktīvi pauduši savu viedokli par ekonomisko sankciju negatīvā efekta minimizēšanu Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Vai ir iespējamas sarunas par zaudējumu kompensāciju Latvijai, ja Eiropas Savienības sankcijas tiek ieviestas?
Eiropas Savienība neparedz kompensācijas zaudējumiem, kas kādai dalībvalstij varētu rasties sankciju rezultātā, jo līdzīgi arī Latvija nebūtu gatava segt citām valstīm zaudējumus, kas tām radušās, ieviešot sankcijas pret trešajām valstīm, piemēram, nesenās ES sankcijas pret Sīriju vai Irānu, kur Latvijas ekonomiskās intereses nebija skartas.

Kāpēc ekonomiskās sankcijas pret Baltkrieviju ir nepieciešamas tieši tagad, vai ir iespējami citi, politiski risinājumi - vai ekonomiskās sankcijas ir neizbēgamas?
Šobrīd Baltkrievijas un Eiropas Savienības attiecību perspektīva ir pietiekami apgrūtināta - ja Baltkrievija steidzami attiecībās ar Eiropas Savienību no savas puses neieviesīs būtisku pozitīvu progresu, tad tai jāuzņemas visa atbildība par politiskajām un ekonomiskajām sekām. Latvija no Baltkrievijas sagaida konstruktīvus soļus, kas ļautu atsākt konstruktīvu dialogu ar ES. Svarīgs sākumsolis būtu politisko ieslodzīto atbrīvošana. Baltkrievija ir un paliks Latvijas kaimiņvalsts un partneris daudziem Latvijas uzņēmumiem gan importā, gan eksportā. Tādēļ mūsu ilgtermiņa interesēs ir, lai mums kaimiņos atrastos stabilas, prognozējamas un demokrātiskās vērtībās sakņotas valstis, kas ir uzticami partneri arī mūsu uzņēmējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē