Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Prezidents: Gatavošanās bēgļu uzņemšanai notiek atbilstoši plānam, taču valdība situāciju pārāk maz skaidro sabiedrībai

Lai arī risinājumu meklēšana bēgļu uzņemšanas jautājumā pašlaik notiek atbilstoši Valsts prezidenta rīkojumam, tomēr skaidrošanas darbs sabiedrībai no valdības puses joprojām ir nepietiekams, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Nākamnedēļ viņš situāciju plāno pārrunāt ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (Vienotība).

Prezidents uzskata, ka patvēruma meklētāju uzņemšanas plāna radīšana un apstiprināšana ir būtisks solis, kas beidzot īstenots, un plāna nodošana publiskai apspriešanai jau ir daļa no valdības ieceru skaidrošanas, aģentūrai LETA norādīja viņa preses padomnieks Gusts Kikusts. Tomēr prezidenta rīkojuma pamatā bija nepieciešamība pašai valdībai pēc būtības precīzi pārzināt veicamos darbus un rīcības soļus.

Līdz ar to risinājumu meklēšana šajā jautājumā pašlaik notiek atbilstoši Valsts prezidenta izvirzītajam rīkojumam, tomēr skaidrošanas darbs no valdības puses esot nepietiekams, un prezidents joprojām sagaida aktīvāku valdības rīcību. To viņš plāno pārrunāt ar Straujumu nākamajā tikšanās reizē nākamnedēļ.

Jau vēstīts, ka valdība 3.novembrī beidzot apstiprināja patvēruma meklētāju uzņemšanas plānu, lai pilnveidotu Latvijas līdzšinējo patvēruma meklētāju uzņemšanas sistēmu un šo personu sociālekonomisko iekļaušanu Latvijas sabiedrībā.

Iepriekš kopējās plāna izmaksas tika lēstas 15 453 442 eiro, un tagad tās par 459 415 eiro samazinājušās, līdz ar to kopējais papildu nepieciešamais finansējums 2016. un 2017.gadā veido 14 994 027 eiro. Eiropas Savienības (ES) fondu finansējums plānots 6 525 506 eiro apmērā, bet valsts budžeta finansējums iecerēts 8 468 521 eiro apmērā.

Apjomīgākās izmaksas būs vajadzīgas IeM - 9 845 621 eiro. Lielāko daļu šīs summas veido līdzekļi, kas nepieciešami patvēruma meklētāju izmitināšanas centra Mucenieki ēku un katlumājas pārbūvei, centra telpu pielāgošanai lielāka patvēruma meklētāju skaita izmitināšanai, papildu resursu piesaistei aizturēto patvēruma meklētāju un nelegālo imigrantu izmitināšanai, kā arī korpusa Bundulīši rekonstruēšanai.

Izglītības un zinātnes ministrijai būs vajadzīgi 1 363 643 eiro, lai nodrošinātu latviešu valodas mācību procesu un tā koordinēšanu nepilngadīgajiem un pilngadību sasniegušajiem patvēruma meklētājiem izmitināšanas centrā pirmos trīs mēnešus. Tāpat nauda vajadzīga nepilngadīgo un jauniešu profesionālās izglītības ieguves nodrošināšanai profesionālās izglītības iestādēs, kā arī nepilngadīgo nodrošināšanai ar izglītības apguvi izglītības iestādēs.

Labklājības ministrijai būs nepieciešami 2 449 300 eiro, lai patvēruma meklētājiem piesaistītu sociālos darbiniekus un individuālus konsultantus. Tāpat lielas summas nepieciešamas sociālekonomiskai iekļaušanai ar nodarbinātības palīdzību, kas, piemēram, ietvertu bezdarbnieku/darba meklētāja statusa piešķiršanu, individuālā darba meklēšanas plāna izstrādi, karjeras konsultācijas, sadarbību ar darba devēju, valsts valodas apguvi un subsidētu darbvietu, kā arī Labklājības ministrijas nozares kapacitātes celšanai, piemēram, papildu amata vietām un papildu telpām.

Tieslietu ministrijai nākamajos divos gados nepieciešami 101 908 eiro. Šos līdzekļus plānots tērēt Juridiskās palīdzības administrācijai valsts garantēto pārsūdzības procesu nodrošināšanai un tiesneša palīga amata vietas izveidošanai, kā arī tulkošanai.

Kultūras ministrijai divos gados plānots atvēlēt 855 414 eiro, lai nodrošinātu tulku pakalpojumus, sociālekonomiskās iekļaušanas ievadkursu programmai par Latviju, dažādu jomu speciālistu mācībām starpkultūru jautājumos, sabiedrības iniciatīvu atbalsta koordinēšanai, kā arī pasākumiem pilsoniskās sabiedrības iesaistei un nevalstisko organizāciju līdzdarbības līgumu uzraudzībai un koordinācijai.

Veselības jomai kopumā nepieciešams 368 141 eiro. Šīs izmaksas nepieciešamas divām ministrijām - IeM un Veselības ministrijai. IeM būs vajadzīgi 77 255 eiro, bet Veselības ministrijai - 290 886 eiro.

Veselības ministrijai līdzekļi nepieciešami neatliekamās medicīniskās palīdzības, kā arī primārās, sekundārās un ambulatorās veselības aprūpes nodrošināšanai, atsevišķu pasākumu, piemēram, dzemdību, neatliekamās zobārstniecības palīdzībai akūtos gadījumos, kā arī sekundārās ambulatorās veselības aprūpes nodrošināšanai un vakcinācijas izmaksām ar pieņēmumu, ka no patvēruma meklētajiem viena trešdaļa būs bērni, bet divas trešdaļas būs pieaugušie.

Savukārt vismazākās izmaksas no ministrijām - 10 000 eiro - plānotas Ekonomikas ministrijai. Tā minēto naudas summu tērēs, nodrošinot patvēruma meklētāja statusa saņēmējiem informāciju par Latvijā pieejamajām mazcenas īres dzīvesvietām, un izvērtēs iespējas ieviest atmaksājamu aizdevumu pirmajai īres iemaksai/garantijai.

Valdībā nebija iebildumu pret bēgļu pabalsta apmēru. Jau iepriekš koalīcija nolēma 256 eiro lielo bēgļu pabalstu samazināt no 256 uz 139 eiro. Savukārt 97 eiro tiks maksāti katram nākamajam bēgļa ģimenes loceklim.

Jautājuma izskatīšana neaizņēma ilgu laiku, un tās noslēgumā Straujuma uzsvēra, ka tālāk ir nepieciešams informēt sabiedrību "saprotamā valodā".

Saskaņā ar ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildu 281 persona, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Šobrīd kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona. Neraugoties uz šo patvēruma meklētāju uzņemšanu, Latvijā iekļūst patvēruma meklētāji arī no citām valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē