Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Puķītis: Iedzīvotāju veselības stāvoklis skatāms kā ekonomiska problēma

Nesen Finanšu ministrija publiskoja savas budžeta prognozes nākamajiem trim gadiem. Skaidri redzams, ka izdevumi veselības aprūpei strauji samazināsies – ja 2012. gadā tie bija 3,9% no IKP, tad 2017. gadā tie plānoti vairs tikai 3,2%. Pieņemot, ka valsts IKP nākotnē tomēr pieaugs, tās ir ļoti sliktas ziņas ne tikai veselības nozarei, bet arī visai tautsaimniecībai kopumā.

Tātad arī valsts nodokļu ieņēmumiem. Ja netiks veiktas tūlītējas investīcijas sabiedrības veselības stāvokļa uzlabošanā, tas draud ne vien ar lielu darbaspēka zudumu, bet arī ar ievērojami pieaugošiem izdevumiem jau tā noslogotajiem slimnīcu budžetiem. 

Iekaisīgu zarnu slimību (IZS) slimnieku skaits pasaulē ir sasniedzis jau 5 miljonus. Jāatzīst, ka slimnieku skaits progresējoši ar katru gadu pieaug. Iekaisīgu zarnu slimību (čūlains kolīts, Krona slimība) saslimstības biežums jau sasniedz virs 10 uz 100 000 iedzīvotāju gadā. Tās ir autoimūnas slimības ar līdz šim neprecizētu cēloni, bojājums skar cilvēka zarnu traktu, ar pavadošām izmaiņām citos gremošanas orgānos. Gan čūlains kolīts, gan Krona slimība ievērojami ietekmē pacienta dzīves kvalitāti un nereti ir par cēloni invaliditātei, jo slimība ir hroniska un grūti ārstējama. Pacientiem ar slimības paasinājumu ir grūtāk iekļauties sabiedrībā, aktīvi strādāt, bērni kavē mācības, sūdzas par depresijas pazīmēm, nomāktu garastāvokli, anorexia nervosae. Galvenais dzīves kvalitātes rādītājs cilvēkam ir veselība, diemžēl Latvijā darbspējīgo cilvēku veselība arvien pasliktinās un, manuprāt, ir sasniegusi jau kritisku stāvokli.

Lai gan iekaisīgu zarnu slimības var izpausties jebkurā vecumā, diagnoze tiek noteikta arvien jaunākiem cilvēkiem. Bieži vien slimība sākas bērna vecumā un cilvēks ar to sirgst visu mūžu. Ārstēšanā iesaistās pacientu ģimenes, ģimenes ārsti, radinieki, būtisks ir valsts atbalsts. Slimības paasinājumus iespējams kontrolēt, tādēļ ļoti svarīgs ir kontakts starp pacientu un ārstu, ko vēlreiz vēlamies paust vispasaules iekaisīgu zarnu simību dienā. Daudziem pacientiem ir iespējams palīdzēt kontrolēt slimības aktivitāti un mazināt turpmāko komplikāciju, piemēram, stacionēšanas vai ķirurģiskas operācijas iespējamību, ar pieejamiem farmakoterapeitiskiem līdzekļiem. Šie līdzekļi var būt gan konvencionālie preparāti, gan mūsdienās pieejamie bioloģiskie preparāti. Mūsdienās pat vidēji smagus un smagus IZS gadījums var efektīvi ārstēt ar bioloģiskiem preparātiem, kas pirms 10 gadiem pasaulē vēl nebija pieejami. Bioloģiskās terapijas pieejamība ir būtiski uzlabojusi šo pacientu dzīves kvalitāti un ļāvusi saglabāt darbaspējas. 

Latvijā situācija ar bioloģiskās terapijas pieejamību ir ļoti sarežģīta – to var izmantot tikai retais. Neskatoties uz to, ka Latvijā kopš 2014. gada janvāra bērni vecumā līdz 18 gadu vecumam var saņemt 100% kompensāciju nepieciešamajai terapijai, tai skaitā bioloģiskiem medikamentiem, iestājoties 18 gadiem un vienai dienai, šo terapiju turpināt ir praktiski neiespējami. Pašlaik valsts zāļu kompensācijas apmērs IZS pacientiem ir 50%, un pārējos 50% pacientam jāsedz no sava maciņa, kas, piemēram, tikai bioloģiskās terapijas gadījumā vien ir ļoti liels līdzmaksājums – aptuveni 500 eiro mēnesī. Ņemot vērā Latvijas iedzīvotāju vidējos ienākumus un ievērojamo līdzmaksājuma apjomu, šāda kompensācijas pakāpe ārstēšanas pieejamību ierobežo vai pat faktiski liedz pilnībā. Tas ir būtisks jautājums, ko pacienti vēlas uzdot valdības pārstāvjiem un valsts ierēdņiem, jo tik izteikta jauno pacientu diskriminējoša situācija nav nevienā Eiropas valstī. Par šiem jautājumiem pacientu biedrība ir atkārtoti vērsusies pēc palīdzības Veselības ministrijā, jautājumu risināšanā iesaistījies arī tiesībsargs.

Savā praksē es saskaros ar pacientiem lielākoties darbspējīgā vecumā, tādēļ novēlotu vēršanos pie ārsta un ielaistu slimību ārstēšanu es patiešām izjūtu ne vien kā sabiedrības veselības, bet arī ekonomisku problēmu. Ikviens cilvēks mūsdienās ir liela vērtība darba tirgū. Ja viņš kavē darbu, viņš nes zaudējumus uzņēmumam, vēl ilgāk slimojot, viņš noslogo Veselības ministrijas budžetu, bet, slimībai saasinoties un cilvēkam zaudējot darbspējas, arī pašvaldības un Labklājības ministrijas budžetu.

Es vēlos uzsvērt, ka veselības aprūpes centrā ir jābūt pacientam, un gan ārstu, gan veselības aprūpes sistēmas uzdevums ir uzlabot pacienta dzīves kvalitāti. Tas ir vitāli svarīgi, lai sasniegtu maksimāli efektīvu slimības kontroli. Nereti dzīves kvalitātes un pacienta psiholoģiskais stāvoklis būtiski ietekmē slimības gaitu gan pieaugušajiem, gan bērniem. IZS gadījumā, slimība norit hroniski, un tas prasa nepārtrauktu ārstēšanu, lai saglabātu darba spējas un mazinātu mirstību. Bieži IZS pacienti sūdzas par depresiju, nomāktu garastāvokli un apetītes zudumu. Eiropas Krona slimības un čūlainā kolīta asociāciju federācija jeb EFCCA publicējuši visaptverošu Eiropas aptauju, ar nosaukumu IMPACT, kurā apkopotas vairāk kā 6000 pacientu atbildes. No pētījuma izriet nepārprotama saikne starp slimības smagumu un pacienta darbspējām. Daudzi pacienti zaudēta darba laika dēļ jūt stresu vai satraukumu, 52% pacientu nespēja pilnvērtīgi apgūt zinības, 40% pacientu kavēja vairāk nekā 10 dienas gadā dēļ slimības izpausmēm. Savukārt 27% darbu kavēja vairāk nekā 25 dienas gadā. 85% pacientu tika hospitalizēti 5 gadu laikā, 40% pacientu tika veikta ķirurģiska manipulācija, 64% pacientu līdz diagnozes noteikšanai vērsās pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības.

Apkopojot aptaujas datus, secināms, ka iekaisīgu zarnu slimību pacientu mērķtiecīgas un savlaicīgas ārstēšanas uzsākšana, kā arī nepārtraukta un ilgstoša terapijas nodrošināšana valstij ir izmaksu efektīvāka, jo tādējādi pacients pastāvīgi saglabā savas darba spējas, ārstējas ambulatori un nav nepieciešama hospitalizācija, kas ir finansiāli visneizdevīgākais risinājums. 

Tomēr ir arī ātrāks un salīdzinoši lētāks veids, kā uzlabot sabiedrības veselību. Raugoties no naudas ieguldījuma viedokļa, investīcijas inovatīvos medikamentos ir efektīvas, jo ātri dod atdevi – cilvēks, kuram laikus uzstādīta diagnoze un noteikta nepieciešamā medikamentozā ārstēšana, visticamāk savu veselības stāvokli spēs uzturēt tādā kondīcijā, lai neizkristu no darba tirgus un arī nenonāktu slimnīcā. 

Ārsti atbalsta Veselības ministrijas februārī valdībai iesniegto budžeta pieprasījumu, kurā ministrija pamatoti pieprasa palielināt valsts apmaksāto daļu kompensējamiem medikamentiem ne vien Krona slimībai un čūlainajam kolītam, bet arī citām diagnozēm. Tā ir vislētākā, bet vienlaikus visātrākā un efektīvākā investīcija darba ņēmēju veselības un darbspējas uzlabošanā. Nodrošinot pacientiem pieeju ikdienā nepieciešamajiem medikamentiem, vienlaikus tiks noņemts slogs arī no slimnīcu budžeta. To, ka līdzmaksājumu apmērs ir ļoti liela problēma pat ģimenēm vidusmēra ienākumiem, es redzu arī, strādājot ar saviem pacientiem.

Iepriekš minētās problēmas un vēl citas aktualitātes tiks apspriestas vispasaules iekaisīgu zarnu slimību dienas ietvaros organizētajā konferencē Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā 19. maijā. No mūsu puses vēlamies parādīt pacientiem savu atbalstu; vairāk kā gadu pašaizliedzīgi strādājam pie iekaisīgu zarnu slimību ārstēšanas vadlīniju izveidošanas, kas ievērojami optimizētu pacientu aprūpi un būtu par pamatu strukturētas programmas izveidei. Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uztura terapijas centrā strādā speciālisti, kas ir apguvuši pieredzi ārvalstīs un pārvalda jaunākās tehnoloģijas. Pasākuma laikā notiks lekcijas, kur ārsti stāstīs par jaunākajiem sasniegumiem šo slimību ārstēšanā, diskutēsim ar pacientiem par to efektivitāti un paudīsim savu solidaritāti pacientiem šo smago jautājumu risināšanā valsts līmenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē