Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega
"Diemžēl pēdējos piecos sešos gados mums radošuma termins ir mazliet nonivelējies"

Radošums kā degviela biznesam

"Tie uzņēmumi, kas nespēs vai negribēs pāriet no klasiskās tehnoloģiskās rūpniecības uz procesiem, kas rada augstu pievienoto vērtību, diemžēl sāks stagnēt," intervijā Guntaram Gūtem norāda sociālantropologs Viesturs Celmiņš, uzsverot - radošumam mūsdienu biznesa izaugsmē ir izšķiroša nozīme.

Rīt Liepājā notiks jau trešā radošo industriju konference Subject: Creativity, kur satiekas visi, kuri sevi uzskata par radošiem vai tādi vēlas būt. Šajā kontekstā gribas tomēr saprast, ko nozīmē vārdu salikums "radošā industrija"? 

Īss šīs definīcijas raksturojums – radošums ir process, kas rada augstu pievienoto vērtību – kā es izmantoju savas zināšanas, kompetenci, lai radītu šīs vērtībās. Kultūras ministrija kā radošās industrijas ir definējusi mākslu, arhitektūru un dizainu un no tām atvasinātās nozares. Tomēr tas ir šaurs skatījumus uz radošumu, un tas neatspoguļo norises mūsdienu uzņēmējdarbībā. Šobrīd ikvienam ir jābūt radošam, jo mūsdienu ekonomikā, piemēram, produkti vai pakalpojumi jāpārmigrē uz tiešsaistes pārdošanu, jāatrod inovācijas, nebijuši risinājumi, lai savu produktu spētu pārdot. Būtībā ir jāspēj uzlabot ikvienu produktu – no piena produkta iepakojuma līdz šā piena mārketingam, un tas pats attiecas uz visu sagatavošanās procesu produkta virzīšanai tirgū. Jebkurā vērtību radīšanas procesa posmā piedalās radošums.

Bet kā šis radošums izpaužas reālajā dzīvē?

Diemžēl pēdējos piecos sešos gados mums radošuma termins ir mazliet nonivelējies, un jau minēju, ka to vairāk saista ar kultūras jomu.

Taču radošums ir nepieciešams arī rūpniecībā.

Negribu noniecināt Latvijas kokrūpniekus – viņi dara vērtīgu darbu un arī savā ziņā ir radoši. Tomēr rodas jautājums – kāpēc Latvijas kokrūpnieki eksportē kokmateriālus, kam ir viena pievienotā vērtība un kura, piemēram, nokļūstot Zviedrijā, uzņēmumā IKEA, pieaug daudzas reizes? Te izpaužas radošums – gala produktu dizains, loģistika, mārketings – visi šie ražošanas posmi ietver sevī radošumu, respektīvi, radošu cilvēku ieguldījumu, lai gala produktu padarītu konkurētspējīgu un ar augstu pievienoto vērtību.

Tātad arī mūsu uzņēmumiem neatkarīgi no darbības jomas daudz vairāk jāveicina savu darbinieku radošums?

Būtībā nākamajos četros piecos gados izdzīvos un attīstīsies tie uzņēmumi, kas spēs strādāt ar saviem darbiniekiem. Ja uzņēmums drukā bukletus, tas ir pozitīvi – tā ir viņa biznesa niša. Taču šeit radošums izpaužas tajā, kā uzņēmums strādā ar klientiem. Kā šos klientus atrod, kā izzina viņu vajadzības. Būtībā tipogrāfijai ir jāspēj piedāvāt radošus un inovatīvus risinājumus. Izcelties tieši ar radošu pieeju ikdienas lietām. Šodienas pasaules tendences liek apjaust, ka tie uzņēmumi, kas nespēs vai negribēs pāriet no klasiskās tehnoloģiskās rūpniecības uz procesiem, kas rada augstu pievienoto vērtību, diemžēl sāks stagnēt.

Visu interviju lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 16.februāra, numurā!

Top komentāri

...
.
Taisni brīnums, ka nav "kreativitāte".
trusis nejaukais
t
baigā analīze bet elementāri lietas galveno būtību autors nav sapratis, piemēram IKEA gadījuma, tas ir brands. Un tas ir daudz daudz svarīgāk nekā jebkāda produkta virzīšanas tirgū stratēģija.. Taalaak, njemot veeraa cik procentu sabiedrības vispār ir spējīgi kautko radīt, nākotnes izredzes izskatās sevišķi drūmas. un tad ko darīt ar tiem neradošajiem? pasludināt par deklasētajiem elementiem un caur struktūrfondiem finansēt apmācības radošumā? :) Klauni. Radošums vienmēr ir bijis raksturīgs un jebkurai attīstībai konkurences tirgū. Tas nav kautkāds jauns atklājums, vai modes bums līdzīgi jogas nodarbībām. Haha, tagad būs jauns bums radošās darbnīcas?
VOLANDS
V
Runāt patētiski var par radošumu gari un plaši, bet neviens neatbalsta radošas idejas radīšanas konceptu un vēl jo vairāk ka šitā tipa ģeniālā ideja ( varbūt patiesi ģeniālā) , nonāk pie orgāniem un instancēm, saskaņošanas procesā viss radošums pazūd un ideja tiek kastrēta un noreducēta līdz ierēdnieciņu smadzeņu patēretājfunkcijām … Tāpēc idejas var kūrēt tikai ja kāds piešķir specialus budžetus un ja tie ir lieli , varbūt “peidzimss” , kas jauns. Tā kā šobrīd nauda ir tikai ieročiem tankiem un tam baram, kas to pārdala, mums radosumu biznesā neredzet. Tas ir miris un norakts knapi elpojošā funlcijā . Jā kadam izdodas, bet pa retam un sīki …jo neko lielu tupo ierēdnieciņu bars nekad nepieļaus … kam tas viņiem ? Viņiem viss ir!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē