Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Reformu partija: turpmāka sabiedrības radikalizācija nav pieļaujama

Jau vairāk kā 20 gadus Latvijas sabiedrībā vērojama sabiedrības sašķeltība pēc etniskā dalījuma. Situācija, kad viena daļa sabiedrības ilgstoši nevar nodrošināt savu pārstāvniecību parlamenta pozīcijā, dod augsni dažādām politiskajām aktivitātēm, kas pašlaik radikalizē krievvalodīgos iedzīvotājus, teikts Reformu partijas izplatītajā paziņojumā.

Tas izraisa līdzvērtīgu reakciju no latviešu sabiedrības puses, kas savukārt vēl vairāk radikalizē krievvalodīgos. Veidojas apburtais loks. Reformu partija uzskata, ka šādā situācijā nav pieļaujama tālāka spriedzes palielināšana un problēmas eskalācija.

Jāatzīst, ka turpat 300 000 nepilsoņu kopuma pastāvēšana 20 gadus pēc neatkarības atjaunošanas ir problēma, kas valstij jārisina. Šo uzdevumu var paveikt, stimulējot naturalizācijas tempus ar aktīvu pasākumu virkni, nevis automātisku pilsonības piešķiršanu, kas nebūtu taisnīga attiecībā pret tiem aptuveni 140 tūkstošiem Latvijas nepilsoņu, kuri godprātīgi ir kārtojuši ar naturalizāciju saistītos eksāmenus un citas prasības.

Nepilsoņu loka samazināšana visefektīvāk iespējama, nodrošinot bezmaksas valodas apmācības kursus, jo statistika liecina, ka vismaz 30% naturalizācijas pretendentu ir grūtības ar latviešu valodas zināšanām. Tāpēc Reformu partija aicina - gadījumā, ja referendums nenotiks, vismaz pusi no tam plānotajām izmaksām izmantot bezmaksas latviešu valodas un vēstures kursiem Latgalē un Rīgā. Tāpat nepieciešams organizēt informatīvās kampaņas un mazināt birokrātiju, lai maksimāli atvieglotu jaundzimušo nepilsoņu bērnu reģistrācijas par Latvijas pilsoņiem procedūru, ko Saeimas pozīciju pārstāvošās partijas apņēmās darīt, parakstot vienošanos par Tiesiskuma un reformu koalīcijas izveidi.

Reformu partija respektē Latvijas vēlētāju tiesības paust viedokli un iniciēt referendumus. Partija iestājas par demokrātiju, un gadījumā, ja referendums notiks, tā neapšauba Latvijas pilsoņu atbildīgumu, situācijas izpratni, pilsonisko aktivitāti, izdarot izvēli atbilstoši Latvijas valstiskumam.

Vienlaikus referendums par pilsonību var kļūt nenovēršams, ja politiķi turpinās radikalizēt sabiedrību. Tāpēc partija aicina politiķus izvairīties no neiecietību veicinošas retorikas un mēģinājumiem radīt mākslīgus šķēršļus likumā paredzētajām tiesībām rīkot referendumus.

Tai pat laikā partija uzskata, ka šajā gadījumā referenduma rosināšana ir bezatbildīga un populistiska, jo tikai padziļinās Latvijas sabiedrības etnisko neiecietību un radikalizāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē