Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Rubiks: Ne LSP, ne SC pagaidām nav Latvijas iedzīvotāju vairākuma atbalsta

Ne Latvijas Sociālistiskajai partijai (LSP), ne apvienībai Saskaņas centrs pagaidām nav Latvijas iedzīvotāju vairākuma atbalsta, šodien LSP 15.kongresā atzina partijas priekšsēdētājs, Eiropas Parlamenta deputāts Alfrēds Rubiks.

Kaut gan sabiedriskās domas pētījumi rāda, ka 55% iedzīvotāju ir kreisi orientēti, tikai 30% uzskata kapitālismu par optimālu ekonomisko sistēmu, bet vēlēšanās par kreiso kandidātiem balso tikai 20 - 25%.

"Acīmredzot ne mūsu pirmsvēlēšanu programmas, ne deputātu kandidātu saraksti nerada pilnīgu uzticību, un vēlētāji neredz tajos savu cerību piepildījumu," atzina sociālistu līderis.

Rubiks norādīja, ka kreiso partiju uzdevums šajos apstākļos ir izskaidrot valdošo partiju prettautisko politiku. LSP daudz neatlaidīgāk, izmantojot visas darba formas, jāparāda Latvijas iedzīvotājiem, uz kurieni virzās valsts, zaudējot cilvēkus, izpārdodot savas zemes bagātiem ārzemniekiem un savus iedzīvotājus nostādot izvēles priekšā: vai nu iet par kalpu pie Latvijas zemes ārzemju saimnieka vai braukt peļņā uz ārzemēm. Ne viens, ne otrs nav ne brīvība, ne neatkarība, tā ir paverdzināšana, uzsvēra LSP līderis.

Pēc Rubika teiktā, visus pēdējos 20 gadus Latvijā vara ir piederējusi un joprojām pieder buržuāziskajām partijām ar skaidri izteiktu nacionālu skatījumu uz pasaules attīstību, ar milzīgu vēlmi uzticīgi kalpot ASV un Rietumeiropas lielajam kapitālam un administrācijai, pilnībā aizmirstot par savas tautas un valsts interesēm, izslēdzot iespēju pārņemt kaut vismazāko pieredzi, kas ir gūta pusgadsimta laikā, atrodoties PSRS sastāvā. Pēc sociālistu domām, tā ir liela politiska kļūda, kas ir novedusi pie nozīmīga Latvijas tautas dzīves līmeņa pazemināšanās, ekonomiskā, izejvielu un finansiālā potenciāla, izveidoto tirdzniecības attiecību ar bijušajām PSRS republikām, īpaši ar Krieviju, neizmantošanas.

Sociālistu līderis arī uzsvēra, ka LSP ir bijusi pārstāvēta visās Saeimās pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas. 1995.gadā LSP bija septiņi visu līmeņu deputāti, bet šodien tai ir 18 deputātu, viens izpilddirektors Rīgā un viens izpilddirektora vietnieks Ludzas pilsētas pašvaldībā.

Saskaņā ar LSP statūtiem, jebkura līmeņa deputāti partijas biedra naudu maksā 10% apmērā no neto algas, bet no LSP saraksta ievēlētajiem bezpartejiskajiem deputātiem 10% no algas jāmaksā ziedojumu veidā.

LSP 15.kongresā Rubiks veltīja daudz kritisku vārdu saviem partijas biedriem par pasivitāti un neorganizētību. Piecus un vairāk gadus jaunus biedrus nav uzņēmušas Balvu, Cēsu, Kārsavas, Kuldīgas un Zilupes pirmorganizācijas. Valmierā un Dobelē vispār nav neviena LSP biedra, bet Daugavpilī un Liepājā sociālistu skaits ir tik mazs, ka tie nekādi neietekmē notikumus šajās pilsētās. "Par kādu ietekmi uz tautas masām mēs varam runāt, ja pat laukos nepazīst partijas pirmorganizācijas sekretāru, kas desmit un vairāk gadu tur strādā," sūrojās Rubiks. Pēc viņa teiktā, stāvokli sarežģī arī tas, ka partijā šodien stājas cilvēki, kas nav studējuši un nezina marksismu.

LSP 15.kongress pieņēma vairākas rezolūcijas: par LSP kārtējiem uzdevumiem, aicinājumu Latvijas strādniekiem un zemniekiem - aizstāvēt savas tiesības, izmantojot likumīgās protesta akcijas, rezolūciju "Nē revanšismam un neofašismam", kurā nosoda Latvijas valsts oficiālo personu atbalstu latviešu leģionāriem, un rezolūciju "Bērni ir mūsu nākotne", kurā aicina Saeimu ņemt vērā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) prasību atcelt jebkādus ierobežojumus pilsonības piešķiršanai bērniem, kas dzimuši nepilsoņu ģimenēs pēc 1991.gada 21.augusta.

Kā ziņots, šodien Latvijas Sociālistiskā partija, kuras priekšsēdētājs ir Rubiks, rīkoja partijas 15.kongresu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē