Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Rudzītis: Mazumtirdzniecības apjomus vietējā tirgū ietekmē arī pieaugošā tendence iepirkties ārzemēs

Šā gada februārī mazumtirdzniecības apjomi palielinājušies par 2% salīdzinājumā ar 2013. gada februāri. Gan pārtikas preču, gan nepārtikas preču (bez auto degvielas) apgrozījuma palielinājums bijis identisks – 2%, nedaudz mazāk (par 1,8%) gada laikā pieaugusi auto degvielas tirdzniecība. Februārī straujākais pieaugums gada izteiksmē bijis lietoto preču mazumtirdzniecībā (par 44.9%), ziedu, augu un sēklu tirdzniecībā (par 38,9%) un apģērbu un apavu tirdzniecībā (par 15%). 

Mērenāks nekā pērn tēriņu kāpums varētu būt saistīts gan ar eiro ieviešanu, iedzīvotājiem pakāpeniski pierodot pie nominālajā izteiksmē augstākām cenām, gan arī ar Ukrainu saistītie notikumi, kā rezultātā iedzīvotāju nākotnes skatījums sāk kļūt piesardzīgāks. Tāpat mazumtirdzniecības apjomus vietējā tirgū ietekmē arī pieaugošā tendence iepirkties ārzemēs, tajā skaitā, izmantojot interneta veikalus, ko apstiprina arī iepriekšējā gada statistika par maksājumu karšu pirkumu skaita un iztērētās summas pieaugumu ārzemēs ar Latvijā izdotajām kartēm. 

Būtiska ietekme uz tendencēm ekonomikā, tajā skaitā, mazumtirdzniecībā nākamajos mēnešos būs Ukrainas konflikta tālākai attīstībai, kas var ietekmēt gan Latvijas eksportējošos uzņēmumus, gan ieņēmumus budžetā, gan arī iedzīvotāju ieņēmumus un viņu uzvedību attiecībā uz tēriņu veikšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē