Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Rungainis iesaka pensionēšanās vecumu palielināt līdz pat 75 gadiem

Ekonomists Ģirts Rungainis domā, ka pensionēšanās vecumu Latvijā vajadzētu palielināt līdz pat 75 gadiem. Tiesa, ar atrunu - pensionēšanās vecums tiktu samazināts atkarībā no bērnu skaita, otrdien raksta laikraksts Diena.

"Tas ir absurda teātris. Pusotrs strādājošais uztur vienu pensionāru. (..) Mēs, 35 līdz 55 gadus vecie, maksājam lielajai pensionāru kohortai pensijas, taču nebūs, kas mums pašiem pensijas maksās," Dienai saka Ģ.Rungainis. Viņaprāt, pensionēšanās vecumu vajadzētu palielināt līdz pat 75 gadiem, taču tas tiktu samazināts atkarībā no bērnu skaita. "Par vienu bērnu divi gadi [no pensionēšanās vecuma], par diviem - vēl divi gadi, par trešo - vēl seši gadi. Ja ir trīs bērni, varētu pensionēties 65 gadu vecumā," paskaidro Ģ.Rungainis. 

Ja nepaaugstina pensionēšanās vecumu, tad vienīgais risinājums esot ļoti īsā laikā nodrošināt to, ka strādājošie saņem augstas darba algas un ražo konkurētspējīgas preces un pakalpojumus.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone norāda uz ļoti nelabvēlīgo strādājošo un pensionēto personu skaita attiecību Latvijā. Tuvākajā nākotnē situācija strauji pasliktināšoties, jo vidējais dzīves ilgums palielinās, pensijas vecumu sasniegs tāds pats personu skaits, kā līdz šim, bet darba tirgū ienāks nelielais 90. gadu sākumā dzimušo cilvēku kopums. 
«Pastāvot tik būtiskām izmaiņām, neizbēgami kaut kas ir jāmaina. Izeja ir - vai nu samazināt pensijas, kas pēdējos gados notiek ar jaunaprēķinātajām pensijām, kurām tiek piemērots pazemināts kapitāla indekss, vai arī atņemt kaut kādām pensionāru grupām tām pienākošās garantijas,» saka L. Menģelsone. Viņa uzskata, ka pensionēšanās vecumu varētu pakāpeniski palielināt no 2014. gada, taču jāsaglabā priekšlaicīgas pensionēšanās iespējas.

Arī demogrāfs Ilmārs Mežs atbalsta pensionēšanās vecuma celšanu - citādi pēc pieciem desmit gadiem no pamatbudžeta lielu daļu līdzekļu nāksies maksāt pensijās. Esot tomēr jādomā arī par jauno ģimeņu atbalstu.

Top komentāri

dunka
d
novēlu cienījamajam Rungaiņa kungam lai viņam dzīvē pienāk brīdis kad viņu operēs 75 gadus vecs ķirurgs
viesis
v
Bez kretīnisma tīri emocionālā plāksnē, šis priekšlikums neiztur nekādu kritiku arī tīri praktiski. Zinot to, kāds veselības stāvoklis ir lielākajai daļai 60- 70 gadīgo, var likt galvu ķīlā, ka lielākā daļa no viņiem būs bezdarbnieki. Protams, ņemot vērā, ka valdošie nepārtraukti runā arī par bezdarbnieka pabalstu samazināšanu, tad bezdarbnieks noteikti valsts budžetam izmaksā lētāk, nekā pensionārs. Tikai šādā veidā valdība vienkārši atkratītos no problēmas, pārliekot to uz pašvaldību pleciem, jo pašvaldības būs atbildīgas par šiem vecajiem cilvēkiem, kuri principā būs atstāti bez jebkādiem iztikas līdzekļiem. Līdz ar to kopējie sociālie izdevumi būtiski nesamazināsies, bet sausais atlikums drīzāk būs emigrācijas palielināšanās, kas atkal samazinās strādājošo skaitu, kam sekos jauna pensionēšanās vecuma paaugstināšana, kam sekos jauns emigrācijas vilnis utt.... Secinājums- lai cik bēdīgi būtu to atzīt, bet mūsu miljonāri ir tik pat atrauti no reālās dzīves, kā politiķi, un vienīgās viņu zāles pret visu- padarīt cilvēkus pēc iespējas nabadzīgākus, it kā nabadzība automātiski garantētu valsts izaugsmi :(
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē