Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Sabiedriskā labuma biedrība: Žēl, ja Gaismas pils paliktu bez saules paneļiem

Pēdējās dienās publiskajā telpā izskanējusī informācija par to, ka topošā Gaismas pils varētu palikt bez saules paneļiem, raisa nožēlu un neizpratni. Vai Gaismas pils, kura tiek dēvēta par simbolu nākotnei, radošumam, zināšanām un cerībai, tāda izrādīsies tikai vārdos, un savā taustāmajā struktūrā un izpildījumā būs tikai dārgi uzcelta māja, kura apliecina, ka Latvijai līdz zaļākajai un ilgtspējīgākajai valstij pasaulē vēl tāls ceļš ejams?

Vairāki jau veiksmīgi īstenoti projekti pierāda, ka saules enerģijai Latvijā ir nākotne, un būtu ļoti žēl, ja viena no Latvijas 21.gs. nozīmīgākajām būvēm saules enerģijas piedāvātās iespējas neizmantotu. Protams, ne visi atjaunojamo enerģiju sniegtie ieguvumi ir mērāmi naudiskā izteiksmē, taču, šķiet, tieši ciparos, tāmēs un budžetos šobrīd draud noslīkt simboliska, ilgtspējīga un "zaļa" ideja – saules paneļi uz Gaismas pils jumta.

Šo nemateriālo un pirmajā brīdī neizmērāmo ieguvumu un iespēju vidū jāmin gan saules enerģijas izmantošanas ietekme uz vidi (mazāk CO2 izmešu, atjaunojams energoresurss, kura ieguvē neesam atkarīgi no citām valstīm), gan tā ekonomiskā un sociālā ilgtspēja, gan inovāciju un jauno tehnoloģiju izmantošanas veicināšana. Saules enerģijas izmantošanas tehonoloģijas ir arī viena no jomām, kurai ir liels potenciāls radīt t.s. "zaļās darbavietas", kas ir viena no šī brīža Eiropas Savienības un pasaules vadošo valstu prioritātēm. Šobrīd liela daļa pasaules valstu aktīvi diskutē par klimata pārmaiņu samazināšanu, atjaunojamo energoresursu izmantošanu, CO2 samazināšanu un "zaļu" un ilgtspējīgu ekonomiku. Ziņa par to, ka Kultūras ministrija, iespējams, atteiksies izmantot atjaunojamo enerģiju Gaismas pils būvniecībā, raida bīstamu signālu. Šādi tiek uzskatāmi parādīts, ka Latvijā atjaunojamās enerģijas pagaidām nav izmantojamas, un ka drošāk ir turēties pie novecojušām tehnoloģijām un risinājumiem.

Kur ir problēma? Kādēļ jau virzīt sāktā ideja par saules paneļiem (Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) projektu konkursā tika iesniegts un apstiprināts projekts) pēkšņi tiek pasludināta par dārgu un nevajadzīgu? Vai tā ir Kultūras ministrijas neizdarība, vai arī šajā gadījumā atbidība jāprasa no būvuzņēmējiem, kas plānoja saules paneļu piegādi un uzstādīšanu?

Enerģētikas eksperts Valdis Šakars norāda, ka jautājums ir sarežģītāks, nekā pirmajā brīdī izskatās: "Šķiet, ka šajā gadījumā būtu jāprasa atbildība no KPFI projekta sagatavotāja, jo ieniedzot projekta pieteikumu, pieteicējs ar savu parakstu apliecina pieteikumā sniegto ziņu patiesumu (taja skaitā finansu izmaksu tāmes) un šābrīža situācijā, kad būvuzņēmējs pieprasa gandrīz divas reizes lielaku finansējumu, nekā sākotnēji projekta pieteikumā minētais (ar ko rēķinājās arī Kultūras ministrija), notiekošais ir vērtējams kā neprofesionāla attieksme pret uzticētajiem pienākumiem KPFI projekta pieteikuma sagatavošanā vai kā apzinātas darbības  ar mērķi iegūt nepamatotu papildus finansējumu, nostādot ķīlnieka lomā gan KPFI finansu instrumentu, gan Kultūras ministriju. Runājot par pašu tehnoloģiju, būtu patiesi žēl, ja šis projekts netiktu realizēts, jo tā Latvijai būtu lieliska iespēja praktiski gūt neatsveramu pieredzi saules paneļu izmantošanā mūsu klimatiskajos apstākļos."

Biedrība "homo ecos" aicina Kultūras ministriju un par saules paneļu piegādi un uzstādīšanu atbildīgos būvuzņēmējus tomēr rast iespēju Gaismas pilij izmantot saules enerģiju, uzstādot saules paneļus, tādā veidā praktiski parādot atjaunojamo enerģiju iespējas un potenciālu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē