Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

SC: Tiesiskuma koalīciju veidojošās partijas ir pievīlušas vēlētājus un viņu cerības

Valdošā koalīcija ir vienojusies, ka līdz 2015.gadam referendumu iniciatoriem par saviem līdzekļiem parakstu vākšanas pirmajā posmā būs jāsavāc 50 000 parakstu, bet pēc tam Centrālā vēlēšanu komisija sāks otro parakstu vākšanas posmu.

Saskaņas centrs uzskata, ka tā saucamā "Tiesiskuma koalīcija" ar šādu ierosinājumu atbalstīšanu kārtējo reizi apliecina savu divkosību un gļēvi slēpjas aiz "likuma grozījumiem", ar mērķi - iespējami ilgāk saglabāt varu, neskatoties uz zemo iedzīvotāju atbalstu.

"Tiesiskuma koalīcija", kuru 2011.gada oktobrī izveidoja Vienotība, Nacionālā apvienība, Zatlera reformu partija un vēl 6 deputāti ar nepietiekami skaidru politisko statusu, apņēmās stiprināt tiešo demokrātiju un solīja līdz 2012. gada septembrim izstrādāt un pieņemt likumu par referendumu, kas paredz tautai plašas iespējas paust savu viedokli par svarīgiem jautājumiem pēc būtības. Rezultātā "Tiesiskuma koalīciju" veidojošās partijas ir pievīlušas vēlētājus un viņu cerības. Lai nepieļautu tautas nepatikas un protestu paušanu par valdošās kliķes – demokrātijas žņaudzējiem - un tās atsevišķo pārstāvju divkosīgo un prettiesisko rīcību, šobrīd steigā, slepus un bez saprātīga pamatojuma tiek virzīta iniciatīva, kas ietver referenduma ierosināšanas izmaksu palielināšanu. Šī iniciatīva būtiski apgrūtinās referendumu ierosināšanu, vairākkārtīgi palielinās izmaksas tautas nobalsošanas ierosināšanai. Acīmredzami, ka nodrošināt 50 tūkstošu parakstu savākšanu spēs tikai organizācijas, kurus atbalsta ļoti turīgi cilvēki, kas varēs paši par saviem līdzekļiem apmaksāt notāra pakalpojumus.

Vēl pirms dažiem gadiem Vienotības esošie pārstāvji Ilma Čepāne, Ina Druviete, Solvita Āboltiņa, Dzintars Zaķis, Ingrīda Circene, Inguna Rībena un Ainars Latkovskis pieteikumā Satversmes tiesā norādīja, ka Satversmes sapulces pieņemtajā 1922.gada likumā "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" bija paredzēts, ka ne mazāk kā viens tūkstotis vēlētāju var iesniegt likumprojektu. Ja 2009.gada maijā minētie Saeimas deputāti uzsvēra, ka šī norma sašaurinot pilsoņu tiesības piedalīties likumu ierosināšanā, jo paraksti jāapliecina tikai tādā iestādē, kas veic notariālas funkcijas, tad 2012.gada jūlijā Vienotības pārstāvji tautu pamāca, ka 1994.gadā, atjaunojot likumu "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu", kad likumdevējs izšķīrās par lielāku likumprojekta iniciatoru skaitu - 10 000 vēlētāju, nav pietiekami liels pilsoņu skaits, kas apliecinātu sabiedrības ieinteresētību un nodrošinātu to, ka tautas likumdošanas ceļā risināms tikai tāds jautājums, kurš ir svarīgs un nozīmīgs pietiekami lielai iedzīvotāju daļai.

Saskaņas centra Saeimas deputāti iebilst gļēvajai varas pārstāvju rīcībai un piedāvā saglabāt esošo vēlētāju parakstu skaitu, kas nepieciešams referenduma ierosināšanas pirmajā posmā. Saskaņas centrs uzskata, ka nepieciešams nevis apgrūtināt pilsoņu tiesību izmantošanu tiešās demokrātijas īstenošanai, bet gan ierobežot naudas plūsmu, kas tiek tērēta aģitācijai, kā arī nodrošināt, lai aģitācija būtu atklāta. Tas, ka tuvākajā laikā visiem valsts iedzīvotājiem būs elektroniskais paraksts, ka visi vecāka gadagājuma cilvēki būs aktīvi interneta lietotāji, ir mīts! Tāpēc nedrīkst uz neesošas lietas pamata, kāds ir elektroniskais paraksts, noteikt būtiskus ierobežojumus tautai lemt savu likteni, brīvi paust savu gribu un labot Saeimā pieļautas kļūdas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē