Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Sesks: Nevar rūpniecības uzņēmumam piemērot jebkādu nodokļu slogu un gaidīt, ka tas sekmīgi konkurēs tirgos

"Nevar rūpniecības uzņēmumam uzlikt jebkādu elektrības cenu vai nodokļu slogu un gaidīt, ka tas sekmīgi konkurēs pasaules tirgos," runājot par situāciju uzņēmumā Liepājas metalurgs, otrdienas rītā Rietumu Radio atzina Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija).

Sesks norādīja, ka Liepājas metalurgs ir lielākais elektroenerģijas patērētājs Latvijā, tāpēc "pirmais signalizē valdībai, ka tā nevar turpināties". Ja valdība nerisinās problēmu ar obligātās iepirkuma komponentes (OIK) maksājumu straujo pieaugumu, varam nonākt situācijā, kad Latvijas rūpniecība kļūst nekonkurētspējīga.

Viņš pauda pārliecību, ka pēc uzņēmuma finanšu stāvokļa pārbaudes valdībai jau būs gatavi OIK problēmas risinājuma varianti, ko piedāvāt, norādot, ka no valdības sagaida straujāku rīcību.

Kā uzskata Liepājas mērs, plānojot uzņēmuma rekonstrukciju - pāreju no martena uz elektrokrāsnīm - laikā, kad uzņēmums iesniedzis valdībai biznesa plānu, lai saņemtu rekonstrukcijai nepieciešamo valsts galvojumu, "nebija pieņemti nekādi lēmumi par obligātās iepirkuma komponentes maksājumiem". "Noteikumi ir mainījušies spēles laikā," uzsver Sesks. "Ja valdība strauji nerisinās problēmu ar OIK maksājumu pieaugumu, Latvija var nonākt situācijā, kad valsts rūpniecība kļūst nekonkurētspējīga," uzskata Sesks.

Kā skaidroja Sesks, Lielbritānijā un Vācijā OIK maksājumi elektroenerģijas cenu palielina par 3%-4%. "Latvijā pie esošā cenu kāpuma 2015.gadā būs 35%-40% sadārdzinājums. Tas ir neadekvāts, nesaprotams un rūpniecībai nepanesams slogs," uzskata Sesks. Pašvaldības vadītājs arī sagaida, ka valsts Liepājas metalurgam palīdzēs pārkreditēties uz izdevīgākiem noteikumiem. "Finanšu ministrija signalizē, ka pēc krīzes valsts finanšu situācija uzlabojusies, pasaules finansistu skati ir pozitīvāki un līdz ar to var iegūt labākus kredīta nosacījumus," skaidro Sesks.

Runājot par pašlaik uzņēmumā notiekošo finanšu stāvokļa pārbaudi, Sesks sacīja: "Valdībai ir jābūt drošai par situāciju uzņēmumā un jāsaprot, cik lielas atkāpes ir veiktas no esošā uzņēmuma biznesa plāna."

Kā ziņots, finanšu grūtībās nonākušais metalurģijas uzņēmums Liepājas metalurgs ir norēķinājies ar Latvenergo par decembrī patērēto elektroenerģiju un tostarp veicis arī obligātās iepirkuma komponentes (OIK) maksājumu, apstiprināja uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste Simona Laiveniece.

Tuvākās vienas vai divu nedēļu laikā vajadzētu būt skaidrāk redzamiem risinājumiem metalurģijas uzņēmuma Liepājas metalurgs finanšu problēmām, pagājušajā nedēļā Liepājā pēc tikšanās ar uzņēmuma arodbiedrības pārstāvjiem atzina ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē