Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Somu uzņēmējs: Igaunijas un Latvijas priekšrocība ir lētā zeme

Igaunijas un arī Latvijas priekšrocība ir lētā zeme, intervijā_ Latvijas Avīzei _sacīja Somijas finansists Joakims Heleniuss, kura investīciju fonda _Trigon Capital _dibinātais lauksaimniecības produktu ražošanas un tirdzniecības uzņēmums _Trigon Ag_ri patlaban ir viens no lielākajiem lauksaimniecības zemju apsaimniekotājiem pasaulē.

"Vissvarīgākais nosacījums efektīvai piena ražošanai ir liela ferma. Pēc lielo fermu darbības pieredzes Jaunzēlandē un Amerikas Savienotajās Valstīs mēs redzam, ka lielfermas var pārvaldīt daudz efektīvāk nekā mazās fermas. Lūk, ASV piemērs. Ja vienā fermā ir vairāk nekā 1000 govju, tad vidējās ražošanas izmaksas (viena litra piena ražošanas kopējās izmaksas), rēķinot uz vienu govi, ir par 21% zemākas nekā fermā ar 100 līdz 500 govīm. Vēl mazākās fermās šīs izmaksas ir daudz augstākas," sacīja uzņēmējs.

"Igaunijas, arī Latvijas priekšrocība ir lētā zeme. Tas nozīmē – ja vēlies būvēt jaunu vai paplašināt jau esošo fermu, tad var nopirkt zemi dzīvniekiem vajadzīgās barības audzēšanai. Daudzās citās pasaules valstīs piena ražotājiem lopbarības pirkums no citiem lauksaimniekiem rada problēmas. Kad ceļas lopbarības cena, kāpj arī piena ražotāju ražošanas izmaksas," domā J.Heleniuss, piebilsot, ka - ja pašam ir sava zeme, tad var audzēt lopbarību un izvairīties no šā lielā riska.

Uz jautājumu, vai uzņēmējam ir plāni arī Latvijā un Lietuvā, J.Heleniuss sacīja, ka pētīs ražošanas iespējas. "Šajās valstīs grūtības darboties rada zemes reformas laikā izveidotie nelielie zemes gabali. Igaunijā saglabājās kopsaimniecību izveidotās platības, bet Latvijā un Lietuvā tās sadalīja. Ir grūti zemi atpirkt no daudziem īpašniekiem. Šā iemesla dēļ Latvijā ir grūtāk izveidot liela mēroga piena ražošanas biznesu," uzsvēra J.Heleniuss.

Viņš norādīja, ka Baltijas valstīs visveiksmīgākie piena pārstrādes uzņēmumi darbojas Lietuvā. "Tie ir trīs lielie siera ražotāji. Igaunijā ražoto pienu pārdod arī Lietuvā, kur nepietiek augstas kvalitātes piena. Svaigpiena eksports 600 – 700 kilometru lielā attālumā ir dārgs, tomēr Lietuvas uzņēmumi ir spiesti to darīt. Igaunijā ir Baltijas valstīs visefektīvākā piena ražošana, tomēr piena pārstrāde nenotiek modernizētos uzņēmumos," sacīja uzņēmējs.

J.Heleniuss atzīmēja, ka Trigon Agri apsaimnieko vairāk nekā 170 000 hektāru zemes Dienvidukrainā un Dienvidkrievijā, kur audzē labību. "Pleskavas apgabalā un Igaunijā mēs nodarbojamies ar piena ražošanu. Igaunijā mums divās fermās ir 650 slaucamās govis, vienā 1700 govju (šo fermu nesen nopirkām, patlaban to modernizējam)," atzina uzņēmējs. Viņš sacīja, ka Igaunijā uzņēmums izvirzījis mērķi sasniegt 11 000 kilogramu lielu izslaukumu no govs, Krievijā - 10 000 kilogramu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē