Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sprūdžs: Deputātu skaita samazināšana ir vajadzīga visos novados

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs uzskata, ka deputātu skaita samazināšana ir vajadzīga ne tikai mazajos novados, bet arī pārējos, jo pretējā gadījumā grozījumi nesasniegs savu sākotnējo mērķi - veicināt efektīvāku darbu pašvaldībās.

Edmunds Sprūdžs atgādina, ka šo izmaiņu nolūks ir padarīt novadu domes rīcībspējīgākas un likt deputātiem strādāt visa novada, ne tikai kāda atsevišķa pagasta labā.

„Šī, pēcreformas pašvaldību domju sasaukuma četros gados, esam pietiekami dzirdējuši par aizkulišu cīņām starp bijušo pagastu teritorijas pārstāvošajiem deputātiem jaunā novada ietvaros. Nevajadzīgi uzpūsts deputātu skaits pašvaldībā rada teritoriālas iedzīvotāju pārstāvniecības ilūziju, bet patiesībā tā tiek diskriminēta daļa iedzīvotāju, kuriem nav "sava" deputāta,” uzskata Edmunds Sprūdžs.

„Domāju, ka vairums piekritīs – šādas izmaiņas, kas veicinās pašvaldību saliedētību un deputātu atbildību par visa novada izaugsmi, ir nepieciešamas ne tikai tajos novados, kur iedzīvotāju skaits ir mazāks par 5000. Arī lielākās pašvaldībās taču ir vajadzīga dome, kas spēj lēmumus, domājot par novada attīstību kopumā,” uzsver ministrs.

Turklāt, ja deputātu skaits tiktu mazināts tikai mazajos novados, tad var izveidoties situācija, kad, piemēram, Dundagas novadā ar nepilniem 4700 iedzīvotājiem ir 9 deputāti, bet Jēkabpils novadā, kur ir 5500 iedzīvotāju, būs jau 15 deputāti. Līdz ar to starp šiem novadiem izveidosies neproporcionāla deputātu skaita starpība, skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze.

„Ja mēs vēlamies labot kļūdu, kad Administratīvi teritoriālās reformas laikā deputātu skaits tika palielināts pat tajās pašvaldībās, kas vienkārši pieņēma novada nosaukumu, bet neapvienojās, tad tas ir jādara kompleksi, un pēc iespējas ātrāk, nevis atliekot visiem saprotamas, nepieciešamas un būtiskas izmaiņas vēl uz četriem gadiem,” uzsver Ilona Raugze. 

Viņa piebilst, ka likumprojekta pretinieku iebildes, ka tik īsu laiku pirms vēlēšanām tik būtiskus grozījumus pieņemt būtu pretrunā ar Venēcijas komisijas rekomendācijām, neiztur kritiku, jo šīs rekomendācijas iesaka 12 mēnešu laikā līdz pašvaldību vēlēšanām negrozīt vēlēšanu sistēmu kā tādu. Tas nozīmē, ka nedrīkst mainīt noteikumus, kas saistās ar balsu pārvēršanu deputātu vietās, noteikumus par vēlēšanu komisiju, vai par kādu citu iestāžu, kas organizē vēlēšanas, sastāvu, kā arī vēlēšanu apgabalu robežas un nosacījumus par vietu sadali starp vēlēšanu apgabaliem, bet runa nav par ievēlamo deputātu skaitu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē