Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Sprūdžs uzskata, ka Rīgas domē pietiktu ar 35 deputātiem

Salīdzinot Rīgas domes un Saeimas deputātu skaitu ar attiecīgo iedzīvotāju skaitu, ir skaidrs, ka galvaspilsētas 60 deputātu lielā pilsētas dome ne vien ir nesamērīgi liela salīdzinājumā ar Saeimas deputātu skaitu, bet arī ievērojami izceļas uz citu Eiropas galvaspilsētu fona, uzskata vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP). Viņaprāt, Rīgas domē būtu jānosaka 35 deputātu mandāti.

Kā vēstīts, E.Sprūdžs sācis strādāt pie jautājuma par deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās, informēja ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Inese Auniņa.

Kā zināms, deputātu skaitu pašvaldībās regulē Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma 2. pants, kas, vadoties pēc iedzīvotāju skaita nosaka, kāds deputātu skaits ievēlams novadu un pilsētu domēs.  Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likums nosaka šādu deputātu skaita iedalījumu:  līdz 5000 iedzīvotāju — 13 deputāti; no 5001 līdz 20 000 iedzīvotāju — 15 deputāti; no 20 001 līdz 50 000 iedzīvotāju — 17 deputāti; vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju — 19 deputāti. "Diskusijās ar nozares ekspertiem, pašvaldību vadītājiem un iedzīvotājiem esam secinājuši, ka, saglabājot likumā minēto gradāciju, deputātu skaits būtu samazināms uz attiecīgi 7, 9, 11 un 13 deputātiem," atzina Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas pārstāvis Kristaps Kaugurs.

Runājot par Rīgas domes deputātu skaitu samazināšanu, ministrijas pārstāvis norādīja, ka piedāvājumi ir dažādi – sākot ar esošā domnieku skaita saglabāšanu līdz deputātu samazināšanai, atstājot 35 deputātu vietas. "Dažādas idejas un priekšlikumi joprojām tiek apspriesti, bet ministrs drīzāk piekrīt nostājai par deputātu un iedzīvotāju skaita attiecības saglabāšanu, tādējādi Rīgas domē nosakot 35 deputātu mandātus. Šāds deputātu skaits būtu pietiekams, lai nodrošinātu gan efektīvu vairāku frakciju darbu, gan samērīgas koalīcijas un opozīcijas attiecības domē," teica K.Kaugurs. Viņš arī uzsvēra, ka samazināt republikas pilsētu domju deputātu skaitu nav plānots, jo tajās iedzīvotāju un deputātu skaita proporcija ir atbilstoša veicamā darba apjomam.

Uz jautājumu, vai deputātu mandātu skaita samazināšanas gadījumā, nemazinātos ar iedzīvotāju un partiju pārstāvniecība domēs un padomēs, ministrijas pārstāvis sacīja, ka mazināsies, tādēļ "jārēķinās ne vien ar lielāku domes rīcībspēju, bet arī lielāku deputātu atbildību jauniegūtās rīcībspējas izmantošanā". K.Kaugurs sacīja, ka deputātu skaita samazināšanas iniciatīva tiek izstrādāta paralēli ar sabalansētu deputātu kontroles mehānismu - pašvaldību referendumu likuma izstrādi, kas cita starpā kā galējo līdzekli paredz tiesības iedzīvotājiem atlaist gan novada, gan pilsētas domi.

Ministrijas pārstāvis informēja, ka patlaban ministrijas eksperti strādā pie attiecīgu grozījumu sagatavošanas un ir atvērti jebkuras ieinteresētās personas ierosinājumiem un viedokļiem šajā jautājumā. "Ja konceptuāli šī ideja tiek atbalstīta un, ja vēlamies, lai  jaunā kārtība stātos spēkā līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām 2013.gadā, izmaiņas likumdošanā jāvirza diezgan strauji," uzsvēra K.Kaugurs.





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē