Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Strašuna: Ekonomikas izaugsmi 2.ceturksnī balstīja apstrādes rūpcniecība; pēdējie mēneši vājāki

Ražošanas apjomi apstrādes rūpniecībā diemžēl krituši maijā-jūnijā. Šie kritumi gan bija mazāki, nekā martā novērotais spēcīgais kāpums, un tāpēc 2.ceturksnis apjomu ziņā vēl arvien bija labāks par pirmo. Arī salīdzinājumā pret iepriekšējo gadu joprojām novērojama izaugsme. Gan apstrādes rūpniecība, gan rūpniecība kopumā tādējādi balstīja ekonomikas izaugsmi 2.

ceturksnī.Tomēr pēdējo pāris mēnešu dinamika ir ne visai iepriecinoša. Jūnijā apstrādes rūpniecības apjomi bija par 2,2% mazāki nekā iepriekšējā mēnesī (sezonāli izlīdzināti), lai arī vēl arvien par 4,4% lielāki nekā gadu iepriekš (pēc darba dienu skaita izlīdzināti). Lielākā apstrādes rūpniecības nozare - pārtikas ražošana - turpina krist (-6,8% pret pērnā gada jūniju, koriģēts pēc darba dienu skaita). Kokrūpniecībā izaugsme kļuvusi krietni lēnāka (3,3%), bet priecē, ka produktu ar augstāku pievienoto vērtību ražošanas apjomi aug straujāk. Mēbeļu ražošanas apjomi palielinājās par 14,3%. Nevar īsti saprast, kas notiek _Liepājas metalurgā _un vai ražošanas apjomi šajā uzņēmumā aug (dati par metālu ražošanas nozari vairs netiek publicēti), bet gatavo metālizstrādājumu nozarē kritums turpinās (-3,1%). Samazinās arī nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanas apjomi (-14,3%). Labāka situācija ir mašīnbūvē – lai arī ar svārstībām, bet aug apjomi elektriskām iekārtām, elektronikai, citām mašīnām un iekārtām. Ļoti svārstīga pēdējā laikā ir ķīmiskā rūpniecība ­– pēc liela pieauguma aprīlī sekoja kritumi, un jūnijā apjomi šajā nozarē bija turpat par trešdaļu mazāki nekā pirms gada.Gadā kopumā vēl arvien sagaidāms apstrādes rūpniecības pieaugums, bet, visticamāk, apstrādes rūpniecības sniegums 3.ceturksnī būs vājāks. Liepājas Metalurga attīstība vēl arvien zem jautājuma zīmes; ārējais pieprasījums uzlabojas, bet saglabājas trausls. Tirdzniecība ar Krieviju un daļēji arī citām NVS valstīm ir apgrūtināta, un nav paredzama strauja situācijas uzlabošanās, tomēr ekonomikas izaugsme eirozonā pakāpeniski pieņemas spēkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē