Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Ja tiktu mainītas prezidenta funkcijas un pilnvaras, būtu jāpārskata arī Saeimas un citu institūciju statusi

Tautas vēlēts Laimes lācis

Ideja mainīt Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību un paplašināt šīs augstākās valsts amatpersonas pilnvaru un ietekmes apjomu uz politiskajiem procesiem pašmājās un ārpolitikā nav nekas jauns. Sevišķi aktuāla šī tēma, vismaz pēc maniem novērojumiem, kļūst vēlēšanu gados, jo politiķi ir labi pamanījuši – tautai šī tēma šķiet aktuāla un nozīmīga. Lai gan, piedodiet par tiešumu, – esmu vairāk nekā pārliecināts – ne man, ne arī absolūti lielākajam sabiedrības vairākumam, nemaz nerunājot par daudziem politiķiem, kuri aktīvi diskutē par šo tēmu, šobrīd nav nekādas nojausmas, ko īsti mēs gribētu mainīt Valsts prezidenta institūcijā, un vēl jo sevišķi – kas mūs shematiski neapmierina pašreizējā varas sistēmā.

Viedi cilvēki mēdz pamācīt mazāk pieredzējušos – pirms kaut ko mainīt (respektīvi – salauzt esošo), ir jābūt skaidrai vīzijai un precīzai izpratnei, ko tieši mēs gribam mainīt, kāpēc jaunais būs labāks par veco un beigu beigās – kāds tad izskatīsies un kādu ieguvumu dos jaunais – šajā gadījumā Valsts prezidenta institūcijas – modelis ar konkrētām funkcijām, pilnvarām, pienākumiem un tiesībām. 

Līdz šim publiski vairāk ir runāts par prezidenta ievēlēšanas mehānismu, respektīvi, ka prezidentu vajadzētu vēlēt visiem pilsoņiem vai arī Saeimai un pašvaldību pārstāvjiem.

Sabiedrībai tas noteikti patiktu, jo, šķiet, aizvien esam izslāpuši pēc "stingrās un taisnīgās rokas", kas, līdzīgi kā Laimes lācis, atnāktu un ieceltu Latviju labklājības saulītē, izskaustu korupciju, paceltu visiem algas. Un visi būtu laimīgi.

Būtībā runa ir par mesijas meklējumiem, bet vispār netiek akcentēts būtiskākais – pašreizējā valsts pārvaldes sistēma ir veidojusies vēsturiski noteiktu apstākļu un iemeslu rezultātā. Ja tiktu mainītas prezidenta funkcijas un pilnvaras, būtu jāpārskata arī Saeimas un citu institūciju statusi, jo tas viss ir savstarpēji saistīts un precīzi sadalīts. Līdz ar to atrauti no pārējā spriedelēt, vai un kādā mērā mainīt prezidenta institūtu, ir diezgan nepareizi.

Iespējams, pašreizējā politiskā struktūra tiešām ir novecojusi un sevi izsmēlusi, taču pagaidām nav dzirdēti skaidri priekšlikumi, kādas funkcijas un pilnvaras un kādā apjomā tiktu pārdalītas starp esošajām varas institūcijām. Spilgts negatīvais piemērs rūpīgi neizvērtētām valsts pārvaldes izmaiņām ir pašvaldības, kas 25 gadu laikā piedzīvojušas vairākkārtīgas transformācijas, un patlaban esam kārtējās reformas gaidīšanas režīmā. 

Manuprāt, nav īstais brīdis lemt par varas sistēmas sadalījuma izmaiņām, redzot, ka sabiedrība tam nav morāli un politiski nobriedusi.

Top komentāri

Muradelli
M
ja tauta šodien spējīga savēlet nevarīgu saeimu , pilnu ar vecajiem boļševikiem ,muzikantiem , aktieriem , un psihiski nekoordinētiem , tad galvoju ka prezidents būs kā āzis par dārznieku
:-)
:
Valstī ir tik daudz vientešu, kas, ticot laimes lācim, pateicoties reklāmas kampaņai un lielai naudai, ievēlēs nevis laimes lāci, bet velnu ar melnu asti. Dep.Balodim dikti patīk zīmēties - gan ar dažādām parlamentārām izmeklēšanas komisijām, gan ar Satversmes grozīšanas komisijām
demokrātijas īsais kurss
d
Demokrātijas pamatlicēji labi saprata, ka demokrātija var pārvērsties par pūļa diktatūru. Tāpēc ASV prezidentu vēlē nevis pilsoņi, bet elektori. Latvijā elektoru lomu pilda Saeima. Tajā pašā ASV ir kontroles un līdzsvara mehānisms starp prezidentu, kongresu un augstāko tiesu, lai vienam varas atzaram nebūtu iespējams rīkoties patvaļīgi. Rezultāti ir labi redzami Donalda Trampa laikā, kad tiesa atceļ prezidenta rīkojumus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē