Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Točs: Atomelektrostacija pie robežas attiecas uz visu tautu

Teritoriāli Visaginas atomelektrostacija atrodas Lietuvā, bet ekoloģiski tā atrodas Latvijā - 8 kilometrus no Latvijas robežas, 30 kilometrus no Daugavpils, bet galvenais - tā atrodas Daugavas ūdens baseinā. Pirmdien Lietuvas Seims pieņēma galīgo lēmumu par referenduma rīkošanu Visaginas AES celtniecības jautājumā.

Par referenduma rīkošanu nobalsoja 62 Lietuvas parlamenta deputāti, pret bija 39, bet atturējās 18. Vai arī Latvijā būs pilsoņu referendums par Visaginas AES?

Visnopietnākais arguments par labu šādam referendumam ir mūsu drošības, mūsu ekoloģiskās drošības jautājums, jo runa ir par atomelektrostacijas būvi uz Latvijas robežas. Skaidrs, ka iepriekš faktiski tajā pašā vietā jau darbojās Ignalinas AES un atomelektrostacijas esamība šajā vietā nav nekāds jaunums.

Tomēr pašlaik Ignalinas AES ir slēgta un mums ir jāatbild uz jautājumu - vai mēs gribam jaunu atomstaciju? Atomelektrostacija nav būvmateriālu veikals - gribam uzceļam, neiet bizness - pārtaisām vai nojaucam. Neskatoties uz to, ka Ignalinas AES ir slēgta, tās kodolatkritumi joprojām nav pienācīgi noglabāti un apdraud ne tikai Lietuvas teritoriju, bet, protams, arī Latviju. Pat tad, kad šis jautājums tiks sakārtots, tas nekad nebūs atrisināts, jo kodolatkritumu sadalīšanās laiks ir ārkārtīgi ilgs. Var jau būt, ka tas atkal mazina Visaginas problēmu. Ja jau ir Ignalinas kodolatkritumi, kas tur liels, ja tiem pievienojas vēl tikpat no Visaginas?

Neskatoties uz to, ka Visaginas AES būs modernāka nekā Černobiļas AES, uz draudiem, kas rodas no šāda objekta atrašanās, jāskatās plaši - tiek transportēta kodoldegviela, glabāti kodolatkritumi, nevar neņemt vērā militāra uzbrukuma draudus, jo atomelektrostacija ir potenciāls mērķis. Protams, tas attiecas arī uz plānotajām Kaļiņingradas un Baltkrievijas AES, kuras arī atrodas pietiekami tuvu Latvijai.

Ekonomiskie aspekti Visaginas AES būves jautājumā ir ārkārtīgi svarīgi. Ņemot vērā, ka Latvenergo ir valsts uzņēmums, nevar teikt, ka tā nav sabiedrības daļa, ja valsts uzņēmums uzņemas milzīgas parādsaistības, kuras investē kaimiņvalsts ekonomikā. Tomēr pirms atbildēt uz ekonomiskiem jautājumiem, vispirms ir jāatbild uz jautājumu numur viens Visaginas sakarā - un tas ir drošības jautājums. Vai mēs, iespējams, lētākas elektrības dēļ esam gatavi uzņemties atomavārijas risku? Ņemot vērā, ka elektrības kā tādas mums netrūkst, bet jautājums ir par cenu.

Ja tauta saka «jā», piedalāmies, ja «nē» - darām visu, lai politiski nepieļautu šāda objekta būvi pie mūsu pašu namdurvīm. Es politiķu vietā mierīgāk gulētu, ja Latvijas tautas referendums atomelektrostacijas jautājumā būtu noticis, jo tas nekādā gadījumā nav tikai saimniecisks jautājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē