Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Točs: Ideja par partiju Vienotība, ļoti iespējams, dzima KNAB

Ideja par partiju Vienotība, ļoti iespējams, dzima KNAB. Partija Vienotība tika dibināta tikai 2011. gada 6. augustā. Taču jau 2009. gada 29. janvārī partijas Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība un Sabiedrība citai politikai parakstīja vienošanos par sadarbību - neilgi pēc tam, kad toreizējā KNAB priekšnieka vietnieka Alvja Vilka kabinetā jau 2008. gada nogalē uz sienas parādījās plakāts Spēks Vienotībā, kuru taisnodamies televīzijā nesen demonstrēja pašreizējais KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Vai Vienotība ir KNAB projekts? Kā tas sanāk, ka vēlēšanu kontekstā ieturēts plakāts vispirms parādās uz sienas KNAB, bet pēc kāda laika dzīvē tik tiešām parādās partija ar tādu nosaukumu?

Streļčenoks ar plakātu, Strīķes fotogrāfijas - atpūšamies kopā ar Vienotības politiķiem -, par kuru noplūdināšanu prasību pagājušajā nedēļā pilnībā noraidīja Vidzemes priekšpilsētas tiesa, atkal uzjundīja tēmu par valdošās politiskās partijas saistību ar specdienestiem.

Vai specdienesti pilda politisko pasūtījumu? Tā parasti skan jautājums, par kuru mēdz karsti debatēt. Bet varbūt nevis specdienesti pilda politiskās varas pasūtījumu, bet jau pati politiskā vara atrodas specdienestos, kuri nosaka, starp citu, kas kļūs par Latvijas valsts svarīgākajām amatpersonām, jo tām ir vajadzīga pielaide valsts noslēpumam, bet pielaidi valsts noslēpumam izsniedz specdienesti. Notikumi ap Rīkojumu nr. 2, kura rezultāta tika atlaista Saeima, nevarēja tikt iniciēti bez aktīvas specdienestu lomas tajos. Bet varbūt tie tika jau plānoti specdienestos?

Protams, Vienotība un KNAB karsti noliegs jebkādu saistību, kaut pat ārēji, visiem redzami notikumi demonstrē pastāvīgu saspēli starp partiju un KNAB. Vienotības politiskie pretinieki tiek kriminalizēti. Cik no KNAB lietām ir politiski neitrālas, un cik šo lietu galvenie figuranti ir vienlaikus Vienotības politiskie pretinieki?

Tas, ka KNAB pārstāvji noliedz politizāciju, neko nenozīmē, visu nosaka prakse un tendences. Protams, jebkuram pilsonim ir tiesības gan uz politisko pārliecību, gan uz dalību politiskajā dzīvē, ko pilsoņiem garantē Satversme. Tas tomēr neattiecas uz tiem, kas strādā dažādos drošības dienestos. KNAB un jebkuru citu tiesībsargājošo iestāžu politizācija ir vēršanās pret Satversmi.

Kāds Vienotības vecbiedrs man nesen sarunā atzina, ka tomēr esot labāk, jo tagad valsti vadot personu grupa, savukārt agrāk esot bijusi atsevišķu personu nesamērīga ietekme. Tomēr šo personu uzvārdus mēs vismaz visi zinājām. Vai šodien šis Vienotības biedrs pats zina, kas pieņem lēmumus viņa partijā un valstī?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē