Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vēsturnieks: Daļa VDK dokumentu aizvesti uz Krieviju un neviens tiem vairs netiks klāt

Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpēte nekad nevar būt pilnīga un apjomīga, jo daļa dokumentu ir aizvesti uz Krieviju un tiem vairs nekad netiks klāt. Šādu viedokli intervijā LNT raidījumam 900 sekundes pauda vēsturnieks, Valsts prezidenta Vēsturnieku komisijas vadītājs, Latvijas Universitātes profesors Inesis Feldmanis.

Viņš arī vērtēja, ka viss process ir novēlots. "Te jau galu galā vaininiece bija [eksprezidente] Vaira Vīķe-Freiberga. Viņa, jūs jau labi zināt, divas reizes apturēja visas tās lietas. Kāpēc apturēja - tas ir cits jautājums. Ir dažādas versijas," vērtēja Feldmanis.

"Tagad jau 25 gadi ir pagājuši, un tiem, kas tur visvairāk bija sadarbojušies, tad bija ap 40-50 gadiem. Viņi savu laiku ir nostrādājuši, viņi tagad ir pensionāri, tas nevar nekādu lomu spēlēt," sprieda Feldmanis.

Pašiem čekas maisiem, kartītēm, pēc viņa teiktā, nevajag nekādu īpašo pētniecības darbu. Savukārt VDK dokumentu izpētes komisija vēlas veikt  pētniecības darbu plašākā mērogā, par visiem VDK darbības apsketiem. "Tās kartiņas, nu tās jau vajadzēja daudz ātrāk publicēt. Varbūt daļai ir taisnība, ka viņi tur ir nepelnīti. Tos, kurus viņi gribēja tālāk izmantot, tos jau viņi neatstāja tur," norādīja Feldmanis.

Viņš piebilda, ka galvenais nosacījums ir, ka pētījuma rezultātus arī par kartītēm varēs publicēt tikai tad, kad to atļaus. "Visu laiku tie mūsu politiķi tomēr grib turēt to roku uz pulsa," vērtēja vēsturnieks.

Top komentāri

paldies Vairai
p
Jā, Vaira izpildījās gan par valodas likumu, tā nomīkstināja, ka tagad latviešus bez krievu valodas Latvijā darbā neņem, gan par čekas maisiem. Laikam savus kuļtkoma drugānus dzejniekus stučītājus gribēja pasargāt.
Trollis JT
T
VDK vecākie virsnieki jau apmēram 1987. gadā zināja, ka spēlīte tuvojas noslēgumam. Un neba jau viņi paši to izdomāja. CCCP sabrukums bija skaidri redzams un nenovēršams. Nu, kādiem idiotiem ir jābūt, lai atstātu patiešām vērtīgu aģentu sarakstus priekš populistiskām mahinācijām. Neaizmirstiet - GRU, robežapsardzīvas karaspēks un flotes izlūkdienests maisus neatstāja... bet aģentūra, tā taču palika. Secinājums - rosība ap čekas maisiem nedod nekādu reālu labumu, bet ļauj novērst publikas uzmanību no būtiskām problēmām. Tikai... cienījamie pētnieki, "neizpētiet" visu, atstājiet arī pēcnācējiem priekš bada laikiem... !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē