Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

VID: Arvien biežāk par fiktīvu uzņēmumu amatpersonām tiek izmantoti ārvalstu iedzīvotāji un jaunieši

Pēc riskanto komersantu ("melnā saraksta") ieviešanas arvien biežāk par fiktīvu uzņēmumu amatpersonām tiek izmantoti ārvalstu iedzīvotāji, kā arī jaunieši, kuriem nav nostiprinājusies atbildības sajūta, šodien preses konferencē sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis.

Tāpat arī uzņēmumu amatpersonas arvien biežāk uzņemas atbildību par nelikumīgām darbībām, apliecina nelikumīgi veiktos (fiktīvos) darījumus, skaidrojot jaunākās organizētās noziedzības tendences, sacīja Čerņeckis.

Viņš norādīja, ka organizēto noziedzīgo grupu organizatori ir kļuvuši ievērojami mobilāki, maina uzturēšanās vietu vai uzturas tikai ārvalstīs, kā arī labi orientējas finanšu un juridiskajos jautājumos.

Pēdējā laikā strauji pieaug pasta sūtījumu daudzums, kuros konstatētas narkotikas, bet narkotiku kontrabandā tiek iesaisti Latvijas valsts piederīgie, arī tie, kas dzīvo ārvalstīs (Īrijā, Vācijā, Anglijā, Spānijā u.c.), personas pārsvarā izmantojot kā kurjerus narkotiku pārvadāšanai no viena kontinenta uz citu.

Čerņeckis stāstīja, ka Latviju, tostarp Latvijas ostas, bieži izmanto kā tranzītvalsti narkotiku un akcīzes preču pārvietošanai uz kaimiņvalstīm. Izmantojot Latvijas, ES, NVS un citu valstu kredītiestādes, tiek veidotas sarežģītas naudas plūsmas shēmas.

"Redzeslokā arvien biežāk nonāk personas, kuras iepriekš sodītas par līdzīgu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu un turpina veikt noziedzīgās darbības citās ES valstīs. Pārvietojot kontrabandas preces, tiek izmantoti arvien pārdomātāki un sarežģītāki slēpšanas paņēmieni," piebilda Čerņeckis.

Viņš informēja, ka 2015.gada deviņos mēnešos Finanšu policija un Muitas policija ir atklājušas un pārtraukušas 15 organizētās noziedzības grupējumu darbību. Pērn gada laikā atklāta un pārtraukta 17 grupējumu darbība, bet 2013.gadā - 18 grupējumu.

Valsts ieņēmumu un muitas jomā šī gada deviņos mēnešos sākti 572 kriminālprocesi, bet kriminālvajāšanas sākšanai ir nosūtīti 126 kriminālprocesi. Pērn tika sākti 489 kriminālprocesi, bet kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīti 226 kriminālprocesi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē