Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vietējie degvielas tirgotāji: Atsevišķas prasības pašvaldību un valsts degvielas iepirkumos būtiski ierobežo konkurenci

Vietējie degvielas uzpildes mazumtirdzniecības uzņēmumi ar pašmāju kapitālu AS Virši-A, SIA Kings, SIA MC, Gotika Auto, Viada, Bērzkalni ir nosūtījuši publisku vēstuli valsts amatpersonām un atbildīgajām institūcijām ar aicinājumu izstrādāt vienotus kritērijus, lai nepieļautu konkurenci kropļojošu prasību iekļaušanu valsts un pašvaldību rīkotajos degvielas iepirkumu konkursos, kas nostāda nevienlīdzīgos apstākļos vietējos tirgotājus ar ārvalstu tīklu tirgus spēlētājiem, portālu Diena.lv informēja minētie tirgotāji.

Uzņēmēji norāda, ka valsts un pašvaldību degvielas iepirkumos tiek iekļautas tādas prasības, kā, piemēram, iespēja norēķināties ar vienu degvielas karti gan Latvijā, gan ārvalstīs, ko var nodrošināt tikai starptautiski degvielas uzpildes staciju (DUS) tīkli.

"Jāuzsver, ka nevienam no pašmāju degvielas tirdzniecības uzņēmumiem nav degvielas uzpildes staciju tīkls ārpus Latvijas, kas nozīmē, ka šāda prasība jau pēc būtības sašaurina dalībnieku loku par labu lielo ārvalstu degvielas uzpildes staciju tīkliem," sacīja AS Virši-A valdes priekšsēdētājs Jānis Riekstiņš. "Esam saskārušies, ka pašvaldības publisko iepirkumu konkursos tiek iekļautas prasības par iespējām ar degvielas karti norēķināties domes sadraudzības un sadarbības valstīs, kaut gan konkurss pēc būtības notiek par degvielas iegādi konkrētā novada domes un tās iestāžu autotransporta vajadzībām pašvaldības teritorijā," atzina J.Riekstiņš. Viņš arī norādīja, ka nereti tiek iekļautas ļoti specifiskas prasības, kas rada bažas par iespējamām konkursa nolikuma sagatavotāja simpātijām pret kādu konkrētu degvielas uzpildes tīklu.

Arī SIA MC valdes loceklis Modris Cīrulis uzsvēra, ka nav izprotams, kāpēc atsevišķos valsts un pašvaldību iepirkumos ir jāiekļauj tādas specifiskas prasības kā automazgātuve, kurai obligāti ir jāatrodas degvielas uzpildes stacijas teritorijā un noteiktā rādiusā no institūcijas. "Vai arī ka noteiktā pašvaldības teritorijā ārpus Rīgas ir jābūt noteiktam skaitam degvielas uzpildes staciju. Tāpat atsevišķos gadījumos tiek iekļauta prasība par iespēju degvielas uzpildes stacijā piedāvāt "ēdināšanas" pakalpojumus! Vai patiešām šādas prasības ir tik būtiskas, ka bez to iekļaušanas valsts un pašvaldību institūciju darbs apstāsies?" sašutis M.Cīrulis.

Vietējie uzņēmēji norāda, ka degvielas publisko iepirkumu jomā nepastāv nekādi specifiski nosacījumi, kas noteiktu kādus kritērijus drīkst un kādus nedrīkst iekļaut iepirkuma nolikuma izstrādē. Tāpēc šobrīd prasības ir viegli interpretējamas pēc katras institūcijas godaprāta un vēlmēm.

"Šādu prasību iekļaušana publiskajos iepirkumos pieaug ar aritmētiskās progresijas ātrumu! Tādēļ mums ir svarīgi, lai valsts, kurā maksājam nodokļus, attīstām investīciju projektus un nodrošinām iedzīvotājus ar darbavietām, tiktu ievērotas un nodrošinātas vienlīdzīgas tiesības un apstākļi gan pašmāju, gan ārvalstu degvielas tirgotājiem," sacīja SIA Kings valdes loceklis Juris Gusevs.

"Tas ir iemesls, kāpēc atbildīgās institūcijas aicinām izstrādāt un veikt izmaiņas normatīvajos aktos, kas sakārtotu degvielas iepirkumu konkursu jomu un izskaustu konkurenci ierobežojošu kritēriju iekļaušanu no pašvaldību un valsts institūciju puses," sacīja J.Gusevs.

Publiskā vēstule ir nosūtīta Latvijas Republikas ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, Latvijas Republikas ekonomikas ministram Danielam Pavļutam, Latvijas Republikas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam, Konkurences padomes priekšsēdētājai Skaidrītei Ābramai un Iepirkumu uzraudzības biroja vadītājai Dacei Gailei.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē