Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Vilks: Ja nespēs vienoties, nākamgad jādzīvo šā gada budžetā

"Aicinu Reformu partiju paskatīties, ka nevienlīdzība ir pieaugusi. Ja viņi paliks pie sava - tie ir tanki un sarkanās līnijas. Ja nevaram vienoties, tad nākamgad dzīvojam šā gada budžetā, bet labāk nebūs. Tas nav tas, ko gribam dot sabiedrībai. Tas nav labākais, bet ir viens no risinājumiem. Es ceru, ka elastība parādīsies," ceturtdienas rītā LNT raidījumā 900 sekundes sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

Jau ziņots, ka trešdien koalīcijas partneru Vienotības un Reformu partijas nesaskaņu rezultātā strupceļā nonāca sarunas par nākamā gada valsts budžetu. "Reformu partija ir tur, kur viņa ir - savās pozīcijās. Līdz šim RP neinteresēja mūsu bažas par IIN samazināšanu un kādas būtu tā ietekmes," sacīja A.Vilks. Viņš vienlaikus bažījās, vai tiešām no Reformu partijas nebūs izpratne, ka nepieciešams palīdzēt ģimenēm ar bērniem.

"Līdz šim redzējām, ka Reformu partija vēlas IIN samazinājumu, tagad jau sociālais nodoklis. Tas apjoms ir 60 miljoni, ko prasa Reformu partija. Mums vajag kompromisu," uzsvēra A.Vilks.

Runājot par valsts budžeta pieņemšanu, A.Vilks sacīja, ka sarunas "iet salīdzinoši pragmatiski". "Mēs sapratām, kur radīsies problēmas," atzina ministrs. Viņš norādīja, ka pēc vakardienas trīs spēki - Vienotība, Nacionālā apvienība un Neatkarīgie deputāti ir vienisprātis, ka jāmazina nodokļu slogs, bet mērenāk.

A.Vilks arī uzvēra - pērn pieņemtos grozījumus, kas paredz paredz pakāpenisku IIN samazināšanu līdz 20% 2015. gadā, ko rosināja Reformu partija, viņš neatbalstīja. "Es nevienu brīdi neesmu piekritis, ka vajag IIN samazināšanu likumā ierakstīt. Viens šāds bija ultimāts, otrs - demogrāfijas ultimāts. Tas bija Reformu partijas ultimāts. Piekrist var, bet mēs nezinām, kas notiks pēc gada vai diviem. Mēs nevaram kaut ko iekalt un ignorēt lietas, kas mainās. Es biju pret, ka liek šādu likumu, jo tā ir bumba ar laika degli," atzina A.Vilks.

A.Vilks stāstīja, ka Vienotība piedāvā ieviest progresīvu neapliekamo minimumu, kam iebilstot arī Nacionālā apvienība un "olšteinieši".

Uz jautājumu, kādas ir galvenās valsts prioritātes, ministrs norādīja - demogrāfija, skolotāju un mediķu algu izlīdzināšana, ceļi un Iekšlietu ministrijas dienestu aprīkojuma uzlabošana. "Šeit būs karsts raunds izdevumu daļā," sacīja A.Vilks.

Latvijai eirozonā jāieiet ar paceltu galvu, nevis sašļukušai, 900 sekundes sacīja finanšu ministrs. Šādi viņš izteicies, runājot par saviem plāniem un iespējamo aiziešanu no politikas pēc Saeimas vēlēšanām. "No stresa un slodzes es nebaides. Līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām es nostrādāšu, bet par tālāko... Saprotat, es tiku pierunāts, trīs nedēļas es tiku pierunāts kļūt par ministru. Es nezinu, kādiem jābūt apsvērumiem, lai mani pierunātu vēlreiz," atzina A.Vilks, norādot, ka līdz Saeimas vēlēšanām darīt visu, lai palīdzētu valstij, jo "Latvijai eirozonā jāieiet ar paceltu galvu".





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē