Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vilks: Kipras nerezidentu noguldījumi varētu aizplūst uz vecajām ES valstīm

Kipras nerezidentu noguldījumi varētu aizplūst uz vecajām Eiropas Savienības (ES) valstīm, it īpaši lielajām metropolēm, nevis Latviju, uzskata finanšu ministrs Andris Vilks (V). Viņš uzsver, ka Latvijā ir vienas no augstākajām prasībām nerezidentu klientu izvērtēšanā.

Latvijas finanšu sektoram ir augstākas kapitāla likviditātes prasības nekā ES, kā arī stingri uzraudzības mehānismi. Turklāt Latvijā pastāv speciālu pasākumu kopums tieši nerezidentu noguldījumu naudas plūsmas pārraudzībai. Taču patlaban nevar izslēgt nerezidentu depozītu pieaugumu, tai pat laikā bankām un tā uzraugam ir jāturpina koncentrēties arī uz proaktīvu risku pārvaldīšanu, par šādu ministra nostāju informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Vilks norāda: no biznesa skatupunkta nauda virzās tur, kur ir peļņa, līdz ar to ir skaidrs, ka tajās valstīs, kur nerezidentu depozītiem ir pievilcīga vide, t.sk., regulējums, šie līdzekļi ieplūdīs. Pēc ministra domām, Kipras nerezidentu noguldījumi varētu aizplūst uz vecajām ES valstīm, it īpaši lielajām metropolēm, nevis Latviju. Latvijā ir vienas no augstākajām prasībām nerezidentu klientu izvērtēšanā. Tāpat Vilks uzsver, ka Latvijas regulējums ir atbilstošs starptautiskajiem standartiem, ko ir atzinusi Eiropas Padomes Moneyval komiteja.

Kā ziņots, jau vairākas dienas tiek meklēti risinājumi parādu krīzes piemeklētās Kipras finanšu sistēmas glābšanai. Bankas Kiprā šonedēļ slēgtas. Eksperti prognozē, ka šo norišu rezultātā saruks uzticība Kipras banku sistēmai un tajās izvietotais kapitāls meklēs citu mājvietu, un daļai kapitāla interesenta varētu būt arī Latvija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē