Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Vilks: Pašvaldības arvien atbildīgāk plāno budžetus

Pašvaldības arvien atbildīgāk plāno budžetus, šādu viedokli ceturtdien pēc tikšanās ar Latvijas Pašvaldību savienības un pašvaldību pārstāvjiem žurnālistiem pauda finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Finanšu ministrs atzīmēja, ka pašvaldības aizņēmušās no Valsts kases mazāk, nekā ir atļauts.

Kopējais 2012.gada pašvaldību aizņēmumu limits ir 147,45 miljoni latu. Šā gada 30.jūlijā izsniegtas atļaujas aizņēmumu saņemšanai 86,67 miljonu latu apmērā, brīvais limits ir 60,78 miljoni latu, liecina šodienas sarunām apkopotā informācija.

Valsts kases sniegtā informācija rāda, ka pašvaldības līdz jūlija beigām ir noslēgušas aizdevuma līgumus ar Valsts kasi par kopējo aizdevumu summu 62,594 miljoni latu, kas ir 72% no izsniegtajām atļaujām aizdevumu saņemšanai. Savukārt pašvaldību faktiski izņemtie aizņēmumi ir 51,75% no 2012.gadā noslēgto aizdevumu līgumu summas.

Pašvaldību kopējais aizņēmumu limits katru mēnesi tiek precizēts, ņemot vērā aktuālo informāciju par aizņēmumu atmaksām, kurām ir tendence pieaugt.

No 2012.gada septiņos mēnešos piešķirtajām atļaujām aizņēmumu saņemšanai 67,74 miljoni latu jeb 78% kopsummas ir paredzēti Eiropas Savienības, pārējo ārvalstu finanšu palīdzības un klimata pārmaiņu finanšu instrumentu līdzfinansēto projektu realizācijai, 8% jeb septiņi miljoni latu paredzēti Rīgas domes Dienvidu tilta trešās kārtas būvniecības pabeigšanai, 6% jeb 5,47 miljoni latu paredzēti sociālo programmu investīciju projektiem, 2% jeb 1,9 miljoni latu paredzēti transporta iegādei, vēl 2% jeb 1,64 miljoni latu paredzēti pirmskolu izglītības iestāžu investīciju projektiem.

1% jeb 1,05 miljoni latu paredzēti pašvaldību infrastruktūras projektiem, kuros faktiskais ieguldījums nav mazāks par 75% no kopējām izmaksām, 1% jeb 0,61 miljons latu - finanšu stabilizācijai, 1% jeb 0,56 miljoni latu - internātskolu un izglītības iestāžu internātu projektiem, 1% jeb 0,51 miljons latu - investīcijām ārkārtas avārijas seku nekavējošai novēršanai, 0,15 miljoni latu paredzēti kurināmā iegādei, 0,05 miljoni latu - investīcijām valsts nozīmes arhitektūras pieminekļos.

Šā gada septiņos mēnešos pašvaldībām izsniegti īstermiņa valsts budžeta aizdevumi kopsummā par 1,23 miljoniem latu budžeta un finanšu vadībai, kas jāatmaksā līdz saimnieciskā gada beigām, kurā tie ņemti. Līdz ar to šie aizņēmumi neietekmē pašvaldību aizņēmumu limitu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē