Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vilks prognozē ļoti karstas diskusijas par nākamā gada budžetu

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) prognozē, ka diskusijas par nākamā gada valsts budžetu būs ļoti karstas.

Vilks žurnālistiem otrdien atzina, ka budžeta sarunas šajā vasarā būs "izcili karstas" un pat dramatiskas, jo budžeta pieprasījumi no ministrijām astoņas reizes pārsniedz iespējas. "Naudas apjoms ir astoņas reizes mazāks nekā pieprasījumi," teica ministrs.

Viņš skaidroja, ka papildus virs noteiktās budžeta bāzes patlaban ir pieejami 50-60 miljoni latu, lai gan, lai apmierinātu prioritārās vajadzības, ir vajadzīgs lielāks finansējums. Viņš gan pieļāva iespēju, ka varētu notikt brīnums un otrajā pusgadā ekonomika augs par 6%, atrisināsies problēmas ar "Liepājas metalurgu" un fiskāli būs pieejami 100 miljoni latu.

Vilks skaidroja, ka budžeta sarunas būs ļoti karstas, jo ministrijām ir lielas ambīcijas, un lai gan virs budžeta bāzes varētu būt pieejami 50-60 miljoni latu, ministriju pieprasījumi ir pa 400 miljoniem latu.

"Ambīcijas ir ļoti saprotamas, bet tajā pašā laikā ļoti neadekvātas," teica ministrs. Viņš piebilda, ka pat pie visai saprātīgiem pieprasījumiem budžeta apjoms neatļauj visu realizēt.

Tas ir skaidrojams ar to, ka krīzes laikā iespējas bija ierobežotas, daudzās jomās izdevumi tika noturēti ierobežotā līmenī, taču ilgstoši šāda situācija nevar būt. Un redzot, ka valsts ekonomika aug, ir tikai objektīvi, ka ministrijas un sabiedrība prasa, lai konkrētajās nozarēs tiktu palielinātas pozīcijas.

Ministrs atgādināja, ka valdība ir apņēmusies mazināt budžeta deficītu, un nav pieļaujams to palielināt un dzīvot kā "vecajos labajos laikos". "Mēs to nedrīkstam," sacīja politiķis, paskaidrojot, ka tas kāpinātu valsts parādu. Turklāt jāņem vērā, ka Latvija apņēmusies ieviest Eiro.

Ministrs gan arī ministriju lielos pieprasījumus saista ar nākamgad gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, kad katrs politiķis cenšas parādīt sevi labākā gaismā. Viņaprāt, šis priekšvēlēšanu periods jau ir sācies tagad.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē