Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Vilks: Vienošanās par nodokļu politiku

Straujiem soļiem tuvojas nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas laiks, tāpēc vēlos uzsvērt stabilas nodokļu politikas nozīmi, kas ne tikai sniedz pārliecību uzņēmējiem - mūsu tautsaimniecības dzinējspēkam -, bet arī risina ienākumu nevienlīdzības problēmu, kas aktuāla kā Latvijā, tā arī citās Eiropas Savienības valstīs.

Valdība šajā nedēļā jau atbalstīja grozījumus likumā Par nodokļiem un nodevām, kas paredz ierobežot iespēju nesaprātīgi bieži grozīt nodokļu likmes. Tāpat jau šodien Finanšu ministrija (FM) kopā ar saviem sociālajiem un sadarbības partneriem Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru parakstīs kopīgas sadarbības rezultātā tapušo Nodokļu politikas stratēģiju 2015.-2017.gadam, kas iezīmē būtiskākos šajā laika posmā paveicamos uzdevumus, lai nodrošinātu uzņēmējdarbības vides prognozējamību un konkurētspēju, stabilus un pietiekamus valsts budžeta ieņēmumus publisko funkciju un pakalpojumu finansēšanai, kā arī ienākumu nevienlīdzības mazināšanu.

Minētā vienošanās paredz pakāpeniski samazināt darbaspēka nodokļu slogu, nepalielināt šobrīd spēkā esošās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas likmes darba devējiem un ņēmējiem. Tāpat plānots pilnveidot esošo Mikrouzņēmumu nodokļa režīmu, lai nodrošinātu tā ilgtspēju, kā arī īstenot citus pasākumus gan nodokļu sloga mazināšanai, gan sistēmas pilnveidošanai.

Runājot par nodokļu politikas stabilitāti, arvien jāatgriežas pie jautājuma par ēnu ekonomikas mazināšanu, jo ēnu ekonomikas rezultātā tiek apgrūtināta nodokļu ieņēmumu prognozējamība, kā arī mazāku valsts budžeta ieņēmumu dēļ samazinās arī valsts iespējas risināt dažādus aktuālus jautājumus, piemēram, sociālās problēmas.

Iespējams, nākamajām valdībām var rasties situācijas, kad būtu nepieciešams pārskatīt nodokļu likmes. Tomēr tas būtu pieļaujams vienīgi ar nosacījumu, ka notikušas pilnvērtīgas diskusijas ar sadarbības partneriem par jaunajām prioritātēm, kurām attiecīgajā gadā nepieciešams papildu finansējums.

Atgriežoties pie jautājuma par ienākumu nevienlīdzības mazināšanu, vēlos uzsvērt, ka šim jautājumam, ko sekmīgi sākusi risināt šī valdība, jābūt arī nākamās valdības prioritāšu augšgalā, tas nevar palikt tikai priekšvēlēšanu laika lozungu līmenī. Tādēļ aicinu politiskās partijas, kas veidos nākamo valdību, pievērst šai problēmai īpašu uzmanību un sekmēt ienākumu nevienlīdzības mazināšanos.

Ienākumu nevienlīdzības mazināšanai FM jau iepriekš rosināja ieviest diferencētu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu. Tāpat aicinājām atbalstīt minimālās algas paaugstināšanu un atbalstu ģimenēm ar bērniem. Diemžēl priekšlikums par diferencēta ar IIN neapliekamā minimuma ieviešanu neguva politisko atbalstu, tomēr pie šī jautājuma būtu vērtīgi atgriezties, lai veicinātu iedzīvotāju labklājību. Tādējādi augtu zemo algu saņēmēju ienākumi un nevienlīdzība starp sociālajām grupām mazinātos.

Nodokļu politikas stabilitāte ir jautājums, par kuru jābūt atbildīgiem visiem - gan politikas veidotājiem, gan nodokļu maksātājiem un sabiedrībai kopumā. Tas ir viens no priekšnoteikumiem sekmīgai valsts izaugsmei.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē