Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Vilks: Visticamāk, Grieķijas bankrots ir neizbēgams

Pēc tam, kad eirozonas finanšu ministri vienojušies Grieķijai piešķirt nākamo aizdevuma daļu, izskan dažādi viedokļi par to, uz cik ilgu laiku valsts problēmas būs atrisinātas. Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība), kurš otrdien Briselē piedalījās Eiropas Savienības finanšu ministru sanāksmē, sacīja, ka visticamāk Grieķijas bankrots ir neizbēgams, ziņo Latvijas Radio.

Pēc lēmuma par aizdevumu Grieķijai, kas līdzi nes virkni vēl striktāku taupības pasākumu, Briseles un Atēnu virzienā plūst visdažādākie viedokļi. Grieķijas sabiedrība notikušo uztvērusi mazāk ar atvieglojumu, vairāk ar bažām, kā tagad dzīvot tālāk ar parādu, kas valsti spiedīs vēl daudzus gadus.

Kritiski par Briselē panākto vienošanos izteikušās arī arodbiedrības un kreisi noskaņotās organizācijas. "Cilvēkiem visas asinis ir izsūktas," tā komentējusi Grieķijas komunistu deputāte Liana Kanelli. Bet Atēnu rūpniecības un tirdzniecības kameras prezidents Konstantīns Mihalos sacījis, ka aizdevuma mērķis lielākoties būs glābt bankas un nevis veicināt izaugsmi un palīdzēt Grieķijai tikt laukā no krīzes. Arodbiedrības jau trešdien rīkos vispārēju streiku.

Otrdien Briselē pēc lēmuma par Grieķiju, ko pieņēma tikai eirozonas finanšu ministri, tikās arī visu pārējo valstu pārstāvji, un noskaņojums bija nebūt ne tik pozitīvs. Līdzīgi kā daudziem neatkarīgiem ekonomikas ekspertiem, arī vairāku valstu finanšu ministriem šķiet, ka tādu parādu, kāds ir Grieķijai, normāli atmaksāt nav iespējams.

Zviedrijas finanšu ministrs Anderss Borgs atzinis, ka tas, kas izdarīts, ir nozīmīgs solis uz priekšu, taču Grieķija joprojām paliek iesprostota pati savā traģēdijā. "Tas ir jauns cēliens garā drāmā," sacīja Borgs. Latvijas finanšu ministrs Vilks, kurš otrdien Briselē Latviju pārstāvēja finanšu ministru sanāksmē uzskata, ka Grieķijai agri vai vēlu no Eirozonas nāksies izstāties, jo tik lielu parādu atdot nebūs iespējams.

Arī Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda veiktā Grieķijas parādu attīstības analīze tuvākajiem gadiem, kas nonākusi mediju rokās, apšauba šīs programmas iespējas.

Tikmēr Starptautiskie aizdevēji vismaz publiski ir piesardzīgi Grieķijas izredzes krāsot melnās krāsās. Eiropas Komisijas prezidents Žoze Manuels Barrozu otrdien uzsvēra, ka Grieķijai nebija citas iespējas kā ņemt aizdevumu un rēķināties ar tā sekām, un, ka šobrīd drūmāko scenāriju būs izdevies novērst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē