Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Zanders: Vai Kekonena mantinieki Latvijā?

Latvijā jau krietnu laiku populāri pieminēt Somijas ekonomikas veiksmes stāstu. Varbūt mazliet to pārspīlējot, tomēr ar pamatotu interesi. Tomēr, ja somu pēdējās desmitgades patiesi var būt pieredzes avots, tad ne mazāk saistoša tēma ir nedaudz senāks Somijas "stāsts" - posms no Otrā pasaules kara beigām līdz nosacīti astoņdesmito gadu vidum.

Šī stāsta centrā ir jautājums, kā viena valsts, nezaudējot neatkarību, tomēr kļūst par citas valsts satelītu, kā nācija, kas dūšīgi aizstāvējusi savas intereses, t. sk. ar ieročiem rokās, nācija, kurai varētu gan būt zināmas mieles pret tās lielo austrumu kaimiņu, desmitiem gadu cenšas šo kaimiņu nekaitināt un savu politiku lielā mērā pakārtot nesenā ienaidnieka interesēm. Tas ir stāsts par to, ka valsts patstāvību var ierobežot arī bez militāras okupācijas, bez mēģinājumiem mainīt tās sabiedrības dzīves stilu, vērtības. Tas ir stāsts par valsti, kurā attīstījās izcila kultūra, bet par kuru padomju Latvijā bija zināms, ka mēģināt uz to bēgt ir bezjēdzīgi - "somi izdod".

Kā tas PSRS izdevās? Jau Otrā pasaules kara izskaņā, Staļina laikā, PSRS vadītāji bija tik pragmatiski, ka nemēģināja Somijā savu gribu uzspiest ar rupju varu. 1944. gada oktobrī boļševiku CK Politbiroja loceklis biedrs A. A. Ždanovs somu komunistiem norādīja, ka nevajag, tā teikt, lēkt uz ecēšām - labāk pozīcijas pēckara Somijas politiskajās un ekonomiskajās struktūrās iekarot pakāpeniski. "Izcilais marksisma teorētiķis" kolēģus arī aicināja nemētāties Somijā ar kaut kādiem "darbaļaužu valsts" vai, pasarg dievs, "sociālistiskas zemes" lozungiem. Ždanovs deklarēja, ka PSRS piektajai kolonnai Somijā, vietējiem komunistiem, publiski jāsola "plaukstoša agrāri industriāla valsts". Kādi gan var būt iebildumi pret šādu formulējumu?

Jāņem vērā arī tas, ka "īpašās attiecības" ar PSRS bija Somijai ekonomiski visnotaļ izdevīgas, ne tikai pateicoties atvieglotai piekļuvei PSRS tirgum un vienlaikus izejvielām, bet arī tāpēc, ka norēķinu sistēma starp Maskavu un tās satelītu ļāva somiem ietaupīt "cieto" valūtu tirdzniecībai ar Rietumiem. Šīs "konstruktīvās" attiecības turpinājās līdz pat PSRS sabrukumam, kad Gorbačovs 1989. gadā parādījās zilajos ekrānos, lietojot (tātad netieši reklamējot) Nokia pirmos mobilos tālruņus. Savukārt PSRS bija parocīga draudzīgā Somija kā vieta, kur, teiksim tā, iepazīties ar Rietumu tehnoloģijām un sasniegumiem.

Visa šī "idille", atkārtošu, notika bez rupja spiediena, tādēļ vismaz daļai somu sabiedrības radās viedoklis, ka Somijai izdevies vingrinājums "vilks paēdis, kazas dzīvas". Nu un tad, ka valsts savā ārpolitikā nemitīgi atskatījās pār plecu Maskavas virzienā? Vai tad tāpēc kāds somiem liedza dziedāt somu dziesmas un justies Eiropai piederīgiem? Šķiet, šī somu daļa bija pārliecināta, ka, nekaitinot PSRS, Somijai ir izdevies kļūt par tādu kā tiltu starp Rietumiem un Austrumiem. Kā 1961. gadā paziņoja biedrs, atvainojiet, Somijas prezidents Urho Kekonens: "Jo labākas ir mūsu attiecības ar Austrumiem, jo labākas tās arī ar Rietumiem."

Kaut ko līdzīgu bieži dzird Latvijā. Tāpēc, jo tuvāk nākamās Saeimas vēlēšanas, jo biežāk domāju par Somiju. Tiesa, ne Nokia vai Dusmīgo putnu kontekstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Strādāt, ne spriedelēt

Aizvakar Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) sociālajā vietnē X dalījās ar savām pārdomām par iemesliem, kādēļ Latvijas mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir maz vietējās izcelsmes produktu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē