Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ziemassvētkos daudzi pieņemas svarā pat par trim kilogramiem

Svētku laiks tuvojas. Kas notiek sieviešu (un ne tikai sieviešu) prātos? Sākas tievēšanas maratons, lai ielīstu svētku tērpos. Bet tajā pašā laikā jau tiek plānotas svētku maltītes, ciemos iešanas. Arī kūrorta rehabilitācijas centra Jaunķemeri uztura speciāliste Ilze Lutere pirms svētkiem cienā ar konfektēm.

Trifeles kā jau trifeles - īstas kaloriju bumbas! Izrādās, ka tā nav. Man izdodas uzminēt tikai vienu sastāvdaļu - kakao. Ilze Lutere izstāsta recepti: "Vārītas pupiņas sablenderē ar žāvētām aprikozēm, pievieno mandeļu miltus. Nav cukura, un faktiski nav arī tauku, izņemot tos, kas ir gī sviestā, ko pievieno, lai konfekti varētu uztaisīt bumbiņas formā.» Tāpat, bet savādāk! - tāds varētu būt šo Ziemassvētku sauklis.

"Sabiedrībā, diemžēl, tiek kultivēta doma, ka svētki bez izēšanās nav nekādi svētki," saka Lutere. Jau senču ticējumos ir teikts par 12 ēdieniem, atgādināts, ka, sēžoties pie galda deviņas reizes, nākamais gads būtu bagāts. "Bet vispār jau ēšanas ziņā tas laiks - no Ziemassvētkiem līdz Jaunajam gadam - nav tik svarīgs kā ēšanas ieradumi laikā no Jaunā gada līdz Ziemassvētkiem," tēlaini salīdzina Lutere.

Atbildes uz jautājumu, kāpēc, sēžoties pie galda, cilvēki bieži zaudē kontroli pār savu uzvedību, ir centušies rast ārsti, filozofi un psihologi. "Apustulis Pāvils un Svētais Augustīns ir teikuši, ka "miesa vāja»". Buda to nosaucis par kārdinājumu, kurā iekrītam. Freids runāja par cilvēka apziņu, kurai nepieciešams sajust gandarījumu," zina teikt Lutere un skaidro: "Bioloģiskie likumi visiem ir vienādi, bet katrs rīkojas savādāk. Taču, ja izprotam bioloģiskās vajadzības, tad iemācāmies valdīt pār sevi un ieraudzīt arī to, ka pārtikas industrijas biznesa plāns ir pozicionēts uz to, lai cilvēki ēstu vairāk, vairāk, vairāk. Tam pamatā ir trīs būtiskas sastāvdaļas - sāls, cukurs un tauki. Lielā daļā ēdienu ir šī kombinācija, un cilvēks tiek "uzsēdināts" uz aizvien saldāka, treknāka, sāļāka ēdiena."

Uzvara pār tieksmi uz neveselīgiem ēdieniem dod gandarījumu. "Un, ja šī uzvara atkārtojas, tas jau ir pamats pozitīvām pārmaiņām," skaidro Lutere un piebilst: "Mēdz jau teikt, ka vecie ieradumi ir kā kuģa tauvas - pamatīgi, bet jaunie, ko veidojam palēnām un pamazām, - kā zirnekļa pavedieni, kuri pacietīgi jānostiprina. Katru dienu kaut kas jāizdara savādāk, lai kultivētu jaunos ieradumus. Tāpēc arī, ieejot veikalā, jāmaina maršruts, jāpēta citi plaukti un stendi, jāizvēlas citi produkti, nevis tie, pie kuriem esam pieraduši."

Vairāk lasiet Aivas Kalves rakstā Ko likt galdā Ziemassvētkos, lai nepārēstos laikrakstā Diena otrdien, 17.decembrī!



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē