Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

ZZS: Sprūdža pašvaldību likumprojekts draud saasināt etniskos konfliktus

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) uzskata, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) vadībā ir izstrādāts Vietējo pašvaldību referendumu likumprojekts pieļauj iespēju pašvaldībās rīkot referendumus par jautājumiem, kas var vēl vairāk saasināt etnisko spriedzi, portālu Diena.lv informēja Saeimas deputāte Ilona Jurševska (ZZS).

ZZS uzskata, ka pašvaldības referendums ir būtisks un nepieciešams instruments demokrātijas stiprināšanai vietējās pašvaldībās. Tomēr sasteigts un nepārdomāts tiesiskais regulējums pašvaldību referendumu ieviešanai var radīt neatgriezeniskas sekas pašvaldību normālai ikdienas darbībai, apdraudot sniegto pakalpojumu kvalitāti.

ZZS uzsvēra, ka pēc Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) tikšanās ar ZZS frakcijas deputātiem, arī premjera viedoklis par valdības ministra E.Sprūdža sagatavoto likumprojektu bija negatīvs.

E.Sprūdža likumprojektā tiek pieļauta iespēja pašvaldībās rīkot referendumus par jautājumiem, kas var vēl vairāk saasināt etnisko spriedzi. Piemēram, likumprojektā nav noteikti ierobežojumi rīkot referendumus par svešvalodu plašāku izmantošanu vietējo pašvaldību darbā, pieļauta tendencioza ielu nosaukumu maiņas iespējamība, kā arī jaunu un pretrunīgu pašvaldībās svinamu svētku paredzēšana, skaidroja ZZS.

ZZS norādīja, ka likumprojekts pārkāpj Eiropas vietējo pašvaldību hartā noteikto par ierobežojumu pašvaldībām noteikt jaunus pienākumus, neparedzot to finansēšanas avotus. Tāpat bez uzmanības ir atstāts jautājums par referendumu iniciētāju finanšu avotiem, kas joprojām ir būtisks jautājums notikušā valodas referenduma gadījumā. Arī reklāmas jautājumi likumprojektā ir atstāti bez ievērības, uzsvēra I.Jurševska.

Turklāt likumprojektā paredzēts pašvaldības referendumus rīkot par tādiem jautājumiem, par kuriem jau šobrīd tiesību aktos paredzētas publiskās apspriešanas procedūras, piemēram, par pašvaldību attīstības stratēģiju un par jaunu objektu būvniecību. Tāpat kā panākumu E.Sprūdžs nosauc lemjošo pašvaldības referendumu ieviešanu, kaut arī pašvaldības jau šobrīd var noteikt savos nolikumos gadījumus, kad publiskās apspriešanas rezultāts ir ar pašvaldības lēmuma spēku.

Pašvaldības domes atlaišanas procedūra, ko paredz izstrādātais likumprojekts, jau šobrīd ir noteikta pašvaldības likumā un darbojas.

Par pašvaldības referendumu likumprojektu nav panākta vienošanās ar Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Lielo pilsētu asociāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē