Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Pēc matemātikas uz lauku mācīties šaut

Valsts aizsardzības mācība vidusskolās nevar būt obligāta visiem, uzskata Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks. To arī nevarētu reāli īstenot, jo trūkst resursu un militāro mācību nevar uzspiest visiem. Arī jaunajā mācību saturā paredzēts, ka tas būs izvēles priekšmets, un šoruden plānots aptaujāt skolas un potenciālos vidusskolēnus, lai saprastu, cik liela daļa būtu šādā apmācībā ieinteresēti.

Uz obligātumu neuzstāj arī Aizsardzības ministrija, taču Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija vēlas iet soli tālāk, uzskatot, ka šādās mācībās ir jāiesaista visi vidusskolēni.

Jaunsardzes un informācijas centra direktors Aivis Mirbahs Dienai skaidro, ka šobrīd ir izstrādāts projekts par visaptverošu valsts aizsardzību. Runa nav tikai par kara situācijām, bet, piemēram, arī par katastrofām, terorisma draudiem un ceļu satiksmes drošību. Šīs tēmas pamatskolā iekļaus cilvēkdrošības modelī un bērni tās apgūs integrēti citos mācību priekšmetos. Savukārt vidusskolā šis kurss tiktu turpināts jau kā atsevišķs modulis. "Priekšstats, ka mēs gatavosim jauniešus valsts aizsardzībai vai rekrutēsim Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, ir nepareizs. Nav nozīmes, vai nākotnē jaunietis būs ārsts, skolotājs vai sētnieks, mēs viņam gribam valsts aizsardzības mācībā iemācīt trīs lietas: Latviju ir vērts mīlēt, Latviju var un vajag aizsargāt un kā to konkrēti var izdarīt. Un tas nebūs tikai ar ieroci rokās," skaidro Mirbahs. Viņš uzskata, ka šādai apmācībai jābūt obligātai visiem, jo runa nav par rīcību kara situācijā, bet par elementāru cilvēkdrošību. Uz jautājumu, vai visi skolēni vēlēsies mācīties rīkoties ar ieročiem, Mirbahs atzīmē, ka visiem arī nepatīk fizika. Plānots, ka jaunieši apgūtu ierindas mācību, lauka kaujas iemaņas, izdzīvošanu dabā un līdzīgas prasmes. Liela uzmanība būtu pievērsta fiziskajai sagatavotībai, pirmās palīdzības prasmēm, kā arī ieroču un šaušanas apmācībai.

Valsts aizsardzības mācība kā izvēles priekšmets iekļauts arī jaunajā mācību satura aprakstā. VISC direktors Catlaks Dienai skaidro – līdz šim bijusi vienošanās, ka valsts aizsardzības mācība būs obligāti piedāvājams, bet, protams, izvēles priekšmets. Tas vidusskolā aizstātu lielu daļu no sporta, veselības un drošības jomas satura, kas paredzēts visiem kā obligāts. "Protams, militāru mācību nevar uzspiest visiem bez izvēles. To nevar izdarīt ne konceptuāli, ne praktiski, jo nav arī tādu resursu," norāda Catlaks.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 29.septembra laikrakstā Diena!

Top komentāri

ee
e
Nebūtu par sliktu vidusskolas beidzējiem prast uzšvirkstināt sērkociņu, aizkurināt ugunskuru, pārgulēt nakti teltī, orientēties mežā un sniegt pirmo palīdzību. Citādi no skolām izbirst pokemoni, kas prot tik spaidīt savus mobilos.
rekur
r
Pirmais jautājums- ko mēs zinām par Civīlo aizsardzību? 'Mēs šodien dzīvojam 21.gs. Mēs nedzīvojam sādžā un nekurinam krāsni ar malku un neejam uz aku pēc ūdens. Viss mūsu dzīves pamats ir elektrība un elektronika. Ārkārtes situācijas gadījumā pirmajās 10 minūtēs viss tas atslēgsies un pazudīs. Rīgā pazudīs elektrība un nestrādās ūdensvads. Pēdējais dzeramais ūdens atejas bāciņā. Nestrādās internets, mobīlie sakari, banku kartes , degvielas uzpilde, radio, TV un elektrotransports un lifti. Neviens dators un telefons. Un neviena šāviena. Jūs esat tam gatavi?
Zemessargs
Z
Galvenais lai nodod zvērestu ASV kolonijai Latvijai. Tālāk jau lielgabals pats tiks skaidrībā, kuram noraut kājas,rokas,kuru pa rezerves daļām sadalīt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas