Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pārsteidzošā tradicionāliste

Ja nebūtu nomirusi pirms referenduma, viņas sirds droši vien neizturētu referenduma rezultātus Latgalē, — arī tādas runas bija dzirdamas, referenduma dienā Lubānā uz mūžu atvadoties no nesalauztās pēckara nacionālās pretestības kustības dalībnieces un dzejnieces Broņislavas Martuževas.

Būdama latgaliete un dziļi ticīga katoliete, 1924.gadā dzimusī Martuževa dzejoļus rakstīja latviešu literārajā valodā. To publicēšana līdz pat 1990.gadam nebija iespējama, jo 1951.gadā pēc piecu gadu dzīves pagrīdē dzejnieci apcietināja un  notiesāja uz 25 gadiem Sibīrijā. Liktenis viņai lēma daudz ātrāku atgriešanos dzimtenē — 1956.gadā. Martuževa jau pēc Staļina nāves, bet vēl Sibīrijā, Taišetas trasē, iepazinās ar citām ieslodzītajām — Aleksandra Čaka mūzu, tulkotāju Mildu Grīnfeldi un Maiju Silmali. Grīnfelde vēlāk bija viena no nedaudzajām, kas zināja Šekspīra autorības problēmai līdzīgu noslēpumu — to, ka divu 80.gados iznākušo Evas Mārtužas dzejas grāmatu autore pēc abu personu vienošanās patiesībā bija viņas vīra māsīca Broņislava Martuževa.

"Varu apzvērēt, ka pēc tam, kad literārā žurnāla Karogs 1990.gada 1.numurā biju publicējusi rakstu par to, ka īstā autore ir Martuževa, nebija neviena, kas man nāktu klāt un teiktu: "Es to jau zināju,"  tagad stāsta Karoga toreizējā redaktore Māra Zālīte.

Martuževa mantojumā ir atstājusi ne tikai vēl nepublicētus dzejoļus, bet arī dienasgrāmatas. Lai gan tās viņa jau pirms laba laika ir nodevusi Rakstniecības un mūzikas muzejam, dienasgaismu tām vēl nav lemts tik ātri ieraudzīt — Martuževa ir noteikusi, ka arī pēc viņas nāves tās kādu laiku nav publicējamas. Dzejnieces pēdējo 20 gadu uzticības persona, literatūrpētniece Anna Egliena to skaidro ar dzejnieces nevēlēšanos kādu aizskart. Savās dienasgrāmatās Martuževa bija tikpat tieša kā dzīvē un dzejā. Cits jautājums, vai objektīva. Martuževa, kā jau parasti lielas personības, varēja būt vērtējumos ļoti kategoriska. Turklāt savā dienasgrāmatā viņa nerakstīja ar tādu iekšējo cenzūru, kā rakstot citiem. "Ko viņai tajā brīdī bija svarīgi norakstīt no sevis, to rakstīja," secina Egliena.

Vairāk par leģendāro dzejnieci un teicēju Broņislavu Martuževu lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata