Laika ziņas
Šodien
Apmācies

SestDienas receptes: Gurķu zupa un auzu pārslas ar putām un zemenēm

Ar savas Latvijas garšas receptēm dalās Ilze Ločmele, kura ar vīru un diviem dēliem gandrīz piecus gadus par mājām sauc Čehiju, kur ģimene aizbraukusi līdzi tētim.

"Vīram ir atbildīgs amats, bet es dzīvoju mājās, rūpējos par bērniem un, protams, gatavoju ēst. Par šejienes produk- tiem nevaru sūdzēties, bieži iepērkos arī tirgos. Ja nu kaut kā no Latvijas garšām pietrūkst, tie vairāk ir tādi ražotie produkti: biezpiena sieriņi, konfektes, rupjā maize... Bet, gatavojot mājās, mājīgo garšu ēdienos nav grūti iedabūt, tāpēc, piemēram, bieži vāru zupas, jo Latvijā zupa mūsu ģimenei bija vismīļākais ēdiens."


Gurķu zupa

Man visvairāk garšo zupas ar skābenu garšu – skābeņu, skābo kāpostu, arī biešu zupai patīk pieliet etiķīti. Gurķu zupa ir kaut kas pa vidu starp rasoļņiku un dārzeņu zupu, un mūsu ģimenē tā garšo visiem, arī puikām.  

45 minūtes / 4 porcijas / vienkārši

Vajadzēs:

  • 200 g liellopu gaļas 1,5 l ūdens
  • 1 burkānu
  • 1 nelielu selerijas vai pētersīļa sakni
  • 1 vidēju sīpolu 400 g kartupeļu
  • 2 skābētus gurķus sāli, piparus skābo krējumu 

Gatavošana:

1. Gaļu izklapē, sagriež strēmelī- tēs un apcep uz pannas sakarsētā

sviestā.
2. Pēc tam katlā apcep sīpolu,

pievieno sīki sagrieztu pētersīļa sakni un burkānu, pievieno apcepto gaļu,

pārlej ūdeni tā, lai nosedz, un sautē, kamēr gaļa mīksta.
3. Tad pielej atlikušo ūdeni, liek klāt kubiņos sagrieztus kartupeļus, piparus, sāli un vāra zupu, līdz kartupeļi gandrīz gatavi.

4. Skābētiem gurķiem nogriež biezo mizu un izņem vidučus ar resnajām sēklām, ja tādas ir. Gurķu filejas sagriež mazos gabaliņos un pievieno pašās vārīšanas beigās. Uguni var griezt nost un ļaut zupai zem vāka 30 minūtes savilkties. Pasniedz ar zaļumiem un skābo krējumu. 


Auzu pārslas ar putām un zemenēm

Šo saldo atzinīgi novērtējuši arī mūsu čehu draugi – tas ir gardums no manas bērnības vasaras ēdienkartes. Šādu desertu laukos gatavoja mana vecmāmiņa – atceros, ka mēs vasarās tur bijām daudz bērnu, brālēni un māsīcas, arī kaimiņu bērni... Un omīte sataisīja milzu daudzumu! Bet vienmēr viss tika apēsts līdz pēdējam! 

20 minūšu / 4 porcijas / viegli

Vajadzēs:

  • 100 g auzu pārslu (svarīgi – parastās, pilngraudu pārslas, nevis ātri vārāmās!)
  • sviestu, eļļu
  • 200 g saldā krējuma
  • brūno cukuru zemenes 

Gatavošana:

1. Pannā pakausē sviestu, pielej mazliet eļļas un ber virsū auzu pārslas. Visu laiku maisot grauzdē pārslas vidējā karstumā, kamēr tās kļūst kraukšķīgas.

 

2. Pārkaisa cukuru un turpina cept, neaizmirstot apmaisīšanu. Cukurs kara- melizējas, un pārslas kļūst arvien tumšā- kas. Kad ir sajūta, ka vairāk nevajag cept, lai nesadeg, ņem nost no plīts un noliek padzesēties.

3. Sakuļ putukrējumu ar cukuru un šķipsniņu sāls stingrās putās un zemenes sablendē vai sagriež mazos gabaliņos.
4. Man patīk pasniegt visu atsevišķi, lai tad tālāk katrs sajauc, kā tīk, bet var veidot arī kārtainas porcijas jau trauciņos. 


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

DAOS CHARDONNAY & TRAMINER

Sauss baltvīns skaisti zeltainā tonī, darināts no īpaši izvēlētām vīnogām, ar maigu medus, balto ziedu aromātu un zaļo augļu svaigumu. Garša ir lieliski sabalansēta, raksturīgas atsvaidzinošas zaļo ābolu, greipfrūtu notis. Lieliski saderēs ar dažādiem salātiem, nelielām uzkodām, jūras veltēm, zivīm, svaigajiem sieriem.

 

 

 

DAOS PINOT NOIR & FETEASCA NEAGRA

Sauss sarkanvīns darināts no īpaši izvēlētām vīnogām. Raksturīgi izteiksmīgi savvaļas ogu aromāti, upeņu un tumšo ķiršu notis, bagātīga un pilnmiesīga garša. Lieliski saderēs ar putna gaļas ēdieniem, maigi sagatavotu liellopa un jēra gaļu, vidēji izturētiem sieriem.

 

 

 

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

 

 

 

 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Diena jautā

Vai Bordānam izdosies nodrošināt Saeimas atbalstu savai valdībai?

Kopā nobalsojuši: 1471

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Bišķi bailīgi, bet interesanti(3)

Muzikālais uzvedums Vilkam tāda dvēselīt’ un tās veidotāji Sējānu ģimene Latvijas simtgadē, kas notiek tieši vilku mēnesī, aicina aizdomāties, kurš īsti ir humānāks – vilks vai cilvēks? Jo viens noga...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata