Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

SestDienas receptes: Ne tikai priecīgas, bet arī garšīgas Lieldienas!

Aprīlī turpināsim tematisko piegājienu, ik nedēļu gatavojot vienu sāļo ēdienu ar uzsvaru uz salātiem, vienu saldo un vēl izmantosim daudz zaļumu. Arī šajās svētku brīvdienās divi ēdieni: garda sāļā uzkoda un neliela kūciņa Lieldienu galdam!

Brīnišķīgā puravu uzkoda ar vārītām olām

Uzkoda ir garšā bagātīga, lai gan sastāvdaļu receptē ir maz – šī ir tā reize, kad mazāk ir vairāk! Ja garšo puravi, šis būs topa ēdiens un arī laba iespēja garšīgi izmantot vārītas olas.

30 minūšu/2 porcijas/Vienkārši

Sastāvdaļas

  • 3puravu kāti (baltā un gaišzaļā daļa)
  • 3 ēd. k. sviesta
  • ½ tējk. cukura
  • 70 ml sausā baltvīna
  • 70 ml vistas vai dārzeņu buljona
  • krietna šķipsniņa svaiga timiāna lapiņu (apmēram 1 tējkarote)
  • 1 ēd. k. citrona sulas
  • sāls, pipari

Gatavošana

1. Puravu cietos galus, kur sakne, nogriež tikai mazliet, lai vēl nedaudz paliek – tas palīdzēs puraviem sutinoties neizjukt. Katru puravu pārgriež gareniski uz pusēm un ieliek bļodā ar aukstu ūdeni, lai izskalojas smiltis, ja tādas starp lapām ir. Pēc 10 minūtēm puravus izņem no ūdens un rūpīgi nosusina.
2. Lielā pannā izkausē divas ēdamkarotes sviesta, iekaisa pustējkaroti cukura, apmēram ¼ tējkarotes sāls un liek puravus cepties ar pārgriezto pusi uz leju. Uz nelielas uguns cep apmēram piecas minūtes, līdz puravi sāk jauki karamelizēties. Tāpat mazliet apcep no otras puses.
3. Apgriež puravus atkal ar grieztajām pusēm uz leju, pievieno vīnu, buljonu un svaigu timiānu, nogriež pavisam mazu karstumu, uzliek pannai vāku un ļauj sutināties 10–12 minūšu, līdz tie mīksti.
4. Izņem puravus no pannas, noliek maliņā un apsedz ar vāku, lai neatdziest. Pannā esošo šķidrumu uzsilda, pievieno atlikušo ēdamkaroti sviesta un citrona sulu. Samaisa, pagaršo, vai nevajag vēl sāli un piparus. Tad lej mērcīti pāri puraviem un pasniedz galdā. Ļoti rekomendēju ar vārītām olām!

Šajā gadījumā tiešām iesaku neaizstāt timiānu ar citu garšaugu, jo timiāns dod ļoti labu garšas noti.

 


Olu un iebiezinātā piena kūciņa

Šo interesanto kūkas recepti esmu aizguvis no šefpavāra Havjera Garsijas, kad pirms vairākiem gadiem kopā strādājām restorānā. Kūka esot meksikāņu tradicionālā, bet vajadzīgie produkti piemeklēti no mums pieejamiem un labi zināmiem. Katrā ziņā – ir vērts pamēģināt!

70 minūšu/6 porcijas/interesants process

Sastāvdaļas

  • 60 g cukura (var mazliet vairāk, ja gribas, lai karameles garša ir intensīvāka)
  • 1 ēd. k. ūdens
  • 4–5 olas (ja ļoti lielas, pietiks ar četrām)
  • 250 g kārba iebiezinātā piena ar cukuru
  • 250 g kārba iebiezinātā piena bez cukura
  • 200 ml piena
  • rīvētas miziņas no 1 laima vai citrona

Gatavošana

1. Pannā ieber cukuru, pielej ēdamkaroti ūdens un uz vidēji karstas plīts izkausē, un maisot vāra, līdz cukurs kļūst brūns un sāk jau piedegt, jo tad veidojas vajadzīgais rūgtumiņš. Karameli uzreiz lej cepamtraukā, kam malas mazliet ietaukotas ar sviestu. Karameli ātri izlīdzina, lai traukam nosegts dibens, – te jādarbojas žigli, jo tā ātri dziest un kļūst cieta.
2. Atsevišķā bļodā iesit olas un ar mikseri sakuļ, līdz masa kļūst vienmērīga, biezāka un gaišāka. Pielej visus trīs pienus, pieber laima miziņas, kārtīgi samaisa un lej uz karameles.
3. Cepamtrauku pārsedz ar foliju un liek krāsnī ūdens peldē (lielākā traukā ar ūdeni) – ūdenim jābūt tādā līmenī, lai tas vāroties neskalotos iekšā kūkas traukā.
4. Cep 150 grādos sakarsētā krāsnī vienu stundu, līdz krēms sarecējis. Tad trauku ņem ārā no krāsns, mazliet pagaida, uzliek pa virsu šķīvi, apgriež trauku augšpēdus un uzslidina kūku uz šķīvja – karamelizētā puse būs augšpusē. Atdzesē, tad ieliek ledusskapī uz pāris stundām. Dekorē Lieldienu noskaņās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata