Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sestdienas receptes: Piparmētras svaigums

Tādā karstumā, kāds beidzamā laikā valda Latvijā, šmorēt un cept īsti negribas, vai ne? Bet cilvēkam jāēd tik un tā, tāpēc šoreiz lūkojam pēc kaut kā spirdzinoša. Piparmētras svaigā smarža iederas gan desertos, gan sāļajos ēdienos, un gatavosim abus!

Jauno kartupelīšu salāti piparmētras mērcē

Šajā receptē lietoju kartupeļu pamazināmo formu tāpēc, ka visgaršīgākie salāti sanāk no maziem kartupelīšiem. Savukārt piparmētru gan salātu mērcei, gan otrai receptei – saldējumam – iesaku izvēlēties klasisko, bez citām garšas notīm.

30 minūtes/ 3–4 porcijas / viegli

SASTĀVDAĻAS

  • 600 g mazu jauno kartupelīšu
  • 2 ēd. k. skābā krējuma
  • 2 ēd. k. majonēzes
  • 1 tējk. Dižonas sinepju
  • 2 tējk. rīsu etiķa (vai baltvīna etiķa)
  • lapiņas no 2–3 piparmētras zariņiem
  • sāls un pipari pēc garšas
  • 1 ķiplokdaiviņa (ja vēlas)
  • svaigi pētersīļi (ja vēlas)

GATAVOŠANA

1. Kartupeļus rūpīgi nomazgā un novāra ar visu miziņu. (Pārvārīt nevajag!) Noliek malā atdzesēties.

2. Bļodiņā samaisa krējumu ar majonēzi, sinepēm un rīsu etiķi un, ja vēlas, piespiež ar spiedni arī ķiplokdaiviņu.

3. Piparmētras lapiņas nolasa no kātiem (tos neizmanto) un sīki sakapā. Iemaisa salātu mērcē, pēc garšas pieber sāli un piparus, samaisa.

4. Atdzesētus kartupelīšus var atstāt veselus vai pārgriezt uz pusēm. Tad tiem pārlej salātu mērci un viegli apmaisa. Pasniedz ar sīki sakapātiem pētersīļiem un dekorē ar smukām piparmētras lapiņām.


Mājas saldējums a la After eight

Recepte tapa, jo bērniem ļoti garšo plānās šokolādītes ar piparmētras pildījumu – precīzi jau, protams, tāda garša nesanāk, bet kaut kas līdzīgs ir! Un galvenais, ka auksts un patīkami atvēsina.

Ap 3 stundām / trauks ar saldējumu, katrs ēd, cik var!/ elementāri  

SASTĀVDAĻAS

  • 1 tumšās šokolādes tāfelīte (vislabāk Laimas rūgtā ar 70% kakao sastāvā, ir pārbaudīta!)
  • 1 kārba iebiezinātā piena ar cukuru
  • 500 g saldā krējuma
  • 2–3 piparmētras zariņi (tikai lapiņas)

GATAVOŠANA

1. Šokolādi salauž gabaliņos un izkausē karstā ūdens peldē – ielej lielākā katliņā karstu ūdeni, bet mazākā katliņā liek šokolādi. Trauku ar šokolādi ievieto karstajā ūdenī un apmaisot gaida, līdz šokolāde izkūst.

2. Citā traukā ielej saldo krējumu un ar mikseri saputo stingrās putās.

3. Saputoto krējumu sakuļ ar iebiezināto pienu. Beigās iemaisa arī sīki sakapātas piparmētras lapiņas un izkausēto šokolādi, bet tā, lai masas pavisam nesajauktos (tā vienkārši būs interesantāks skats!).

4. Saldējuma masu pārlej aukstumizturīgā traukā. Tam uzliek vāku vai pārklāj ar foliju un liek saldētavā vismaz divas stundas saldēties. Nav jāmaisa!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata