Laika ziņas
Šodien
Apmācies

SestDienas receptes šefpavāra gaumē: Forele ar puķkāpostu biezeni un profitroļu zupa

Receptes piedāvā Alūksnes Katrīnkroga šefpavāre Eva Bodniece.

Forele ar puķkāpostu biezeni

Viesu nams ar krogu guļ pie paša Alūksnes ezera, un forele tam ļoti piestāv. Agrāk to lielākoties pasūtīja tikai tūristi, taču nu jau vietējie esot novērtējuši maigo zivs garšu, īpaši – kopš rīsu vietā piedevās pasniegts tiek latviskais puķkāpostu biezenis. Un zivtiņa arī ir vietējā, tepat netālu Alūksnes novadā audzēta.

30 minūšu / 2 porcijas / vienkārši

Vajadzēs:

  • 2 foreles
  • sīpolu, citronu, selerijas kātu
  • sāli
  • 40 g baltvīna
  • 400 g puķkāposta
  • 40 g sviesta
  • 40 g rudzu rīvmaizes
  • sauju dārzeņu grilēšanai

Gatavošana:

1. Foreli iztīra, noskalo un nosusina. Vidiņā ieliek sviestiņu, sīpolu, citrona šķēli un zaļumus, piemēram, šķēlētu selerijas kātu. Mazliet apsāla.

2. Sagatavoto zivi liek cepampapīra loksnē un malas aploka apkārt, izveidojot tādu kā sainīti. Aplaista nedaudz ar baltvīnu, liek līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī un cep 15–20 minūšu.

3. Puķkāpostu novāra vieglā sālsūdenī, līdz tas gandrīz jūk ārā. Kamēr tas vārās, pannā izkausē sviestu, apcep tajā rīvmaizi, pēc tam liek klāt vārīto puķkāpostu. Sāli – pēc garšas. Izspaida, izveidojot biezeņa masu, un ceļ galdā kopā ar foreli un grilētiem vai apceptiem dārzeņiem – papriku, brokoļiem...


Pofitroļu zupa

Profitroļi ir ļoti iecienīts malēniešu ēdiens. Daudzi par tādiem nekad nebūs dzirdējuši, taču Alūksnes pusē bez profitroļiem neiztiek nevienos normālos godos un saiešanās, tāpat kā citur – bez buljona pīrādziņiem. Tos pievieno zupām, ēd tāpat vien un arī uz saldējuma!

20 minūšu / 10 porciju / viegli

Vajadzēs:

  • 3 olas
  • 200 g miltu
  • 200 g ūdens
  • sāli
  • eļļu fritēšanai

Gatavošana:

1. Katliņā uzkarsē eļļu līdz 180 grādiem un no pārējām sastāvdaļām sakuļ mīklu, kas līdzīga plāno pankūku mīklai.

2. Kad eļļa ir īstajā karstumā, caur putu smeļamo karoti lēnītēm lej mīklu eļļā, lai tā smuki pilinās pa caurumiņiem. Kad mīklas piciņas ir apcepušās, tās ar sietiņu izsmeļ, atdzesē uz virtuves papīra dvieļiem un uzglabā lēzenā traukā.

3. Zupas pamatā ir maigs buljons no vistas filejas ar dārzeņiem un zaļumiem. Profitroļus zupai pievieno īsi pirms ēšanas, lai tie nezaudē kraukšķīgumu. Labu apetīti!

 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Diena jautā

Vai jūsu spēkrats ir cietis bedraino Rīgas ielu dēļ?

Kopā nobalsojuši: 155

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata