Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kad kārdinājums ņēmis virsroku

Pētnieki dalās receptēs, kā atgūt fizisko un mentālo veselību pēc pārmērīgas gadumijas svētku svinēšanas.

Kārdinoši smaržojoša ēdiena priekšā mēdz sagrūt pat visstingrākā apņemšanās šajos svētkos nepārēsties. Lai ko teiktu dietologi un veselīga dzīvesveida sludinātāji, lielai daļai cilvēku gribasspēks nav pietiekami spēcīgs, lai noturētos pret visiem vilinājumiem, tādēļ jaunais gads iesākas ar uzpūstu vēderu, nelabuma sajūtu, papildu ķermeņa masas kilogramiem un citām neiepriecinošām svinēšanas blaknēm. Šajā brīdī sevi šaustīt vairs nav vērts. Jāmeklē risinājums, un vismaz dažas problēmas izdosies vērst par labu, pieturoties pie pētnieku sagatavotajiem ieteikumiem.

AR PIENU PRET GRĒMĀM

Viena no izplatītākajām problēmām ilgstošu svinību laikā ir grēmas. Daļēji tas ir tāpēc, ka trekni ēdieni – gaļas cepetis, taukos cepti kartupeļi, putukrējuma deserti – aizkavē kuņģa iztukšošanos. Kad vēders piepildās pilnāks, tajā uzkrājas kuņģa skābe. Ar laiku tā paceļas augšup pa barības vadu, izraisot grēmas – dedzinošu sajūtu aiz krūšu kaula.

"Ja nekad iepriekš neesat piedzīvojis sāpes krūtīs, jūs varētu uztraukties, ka tā ir sirdslēkme," portālā Daily Mail grēmu sajūtu apraksta Mančestras Universitātes gastroenteroloģijas profesors Pīters Vorvels.

Vienkāršākais risinājums esot bezrecepšu medikamenti, kas satur nātrija alginātu un kālija hidrogēnkarbonātu. Tie pārklāj barības vadu, lai novērstu skābes kairinājumu. Taču, ja zāļu mājās nav, var izlīdzēties arī ar pienu, kas darbojas kā buferis pret skābi. Savukārt no augļu sulas vai stipras piparmētru tējas dzeršanas jāatturas, jo tie grēmas var saasināt.

PĒC ĒŠANAS PASTAIGĀTIES

Labs līdzeklis pārēšanās diskomforta mazināšanai ir nesteidzīgas pastaigas. Staigāšana uzlabo gremošanu, jo stimulē zarnu darbību un palielina asins plūsmu uz visiem muskuļiem, tostarp tiem, kas atrodas gremošanas sistēmā, tāpēc pārtika tiek pārvietota pa ķermeni ātrāk. Palīdz arī vēdera masēšana no labās puses uz kreiso, tādējādi atbrīvojot nosprostoto resno zarnu.

Piparmētru eļļas kapsulas var palīdzēt pret vēdera uzpūšanos, atslābinot zarnu sieniņas, un kumelīšu tējas malkošana var veicināt gāzes sašķelšanos gremošanas traktā. Pēdējie divi gan ir novērojumos balstīti, nevis zinātniski pārbaudīti ieteikumi.

NESTEIDZĪGAS PĒCSVĒTKU DIENAS

Pēc gadumijas svētkiem bieži tiek runāts par pārmērīgas ēšanas radītajiem veselības traucējumiem, savukārt mentālajam stāvoklim tiek pievērsts krietni mazāk vērības nekā, piemēram, rudens depresijas laikā. Taču pētījumi rāda, ka ļoti daudzi cilvēki tieši pēc Ziemassvētkiem piedzīvo strauju garīgās veselības pasliktināšanos. Skipton Building Society 2021. gadā veiktā aptaujā pat noskaidrots, ka pēcsvētku nomāktība piemeklē trīs no katriem desmit cilvēkiem. 

"Ziemassvētkos parasti esam ļoti aktīvi – steidzam darīt lietas un satikt cilvēkus. Satraukums un stress padara mūs nemierīgus. Emociju nomierināšanas sistēma bieži tiek ignorēta," problēmu ieskicē Turning Tides Psychology klīniskā psiholoģe Geila Votsa. Kad svētki galā, jūtamies emocionāli iztukšoti. Arī tuvākajā nākotnē patīkami satraucoši notikumi nav gaidāmi, tādēļ mēdz iestāties panīkums. Lai no tā izvairītos, speciāliste mudina pievērsties nomierinošām un relaksējošām nodarbēm, darīt kaut ko nesteidzīgu, lai pēc svētku "skrējiena" izraisītu sajūtu, ka laiks ir apstājies un vairs nekur nav jāsteidzas.

"Pavadiet laiku ar cilvēkiem, kuri jūs atbalsta. Jums būs vieglāk samierināties ar daudzām nepatīkamām situācijām, ja būsiet saskarsmē ar cilvēkiem, kuri jūs novērtē. Mēģiniet veltīt laiku sev, lai darītu kaut ko tādu, kas jums patīk, un pavadiet laiku ārā, lai novērstu stresu," iesaka Linkolna Universitātes klīniskais psihologs Roderiks Orners.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata