Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Neotradicionālists, egalitārietis vai progresīvais?

Zinātnieki identificē trīs maskulinitātes paveidus, kuros var iedalīt visus Rietumu pasaules vīriešus.

Paraugoties uz mūsdienu vīriešiem, tie šķiet ļoti dažādi. Vieni sportiski, citi kusli un neveikli. Vieni bravūrīgi, citi par sevi nepārliecināti. Vieni modīgi, citiem ārējais izskats neko daudz nenozīmē. Tomēr attiecībās ar partneri un savu ģimeni pilnīgi visus Rietumu pasaulē šobrīd dzīvojošos vīriešu dzimuma pārstāvjus pēc uzskatiem un vērtību sistēmas varot iedalīt trīs lielās grupās. Vismaz tā uzskata zinātnieki. 

Līdz ar fundamentālajām dzīvesveida pārmaiņām fiziskā spēka loma ir atkāpusies otrajā plānā. Vairs nav jābūt "alfa tēviņam", lai sev un saimei sarūpētu iztiku. Patiesībā "ar galvu" strādājošie mūsdienās sapelna vairāk resursu, pat ja ar viņu fizisko spēku tik tikko pietiek datorsomas nēsāšanai. Tas neapšaubāmi mainījis vīriešu lomu ģimenē un attiecībās ar dzīvesbiedru. Bet kāda tā tagad īsti ir?

TRĪS VEIDU VĪRIEŠI

Tieši to mēģināja noskaidrot kanādiešu zinātnieki no Britu Kolumbijas Universitātes. Viņi iesaistīja eksperimentā dažādas tautības un kultūras pārstāvošus vīriešus un konstatēja, ka visus dalībniekus pēc vērtību sistēmas un dzīves filozofijas var iedalīt trīs lielās grupās. 

Pirmā nodēvēta par neotradicionālistu grupu. Tajā ietilpstošie ir vistuvāk klasiskajam stereotipam par vīrieti, taču piedzīvojuši dažas pārmaiņas un atkāpes no dominējošā patriarha lomas. Neotradicionālisti lielā mērā pieturas pie vēsturiskajiem uzskatiem par ģimenes apgādnieka un aizsargātāja lomu. Viņi joprojām ir galvenie lēmumu pieņēmēji, taču Rietumu sabiedrībā notiekošo pārmaiņu ietekmē attālinās no pilnīgi autoritāras valdīšanas. Proti, dominējošie vīrieši kaut kādā mērā respektē mītnes zemē valdošos likumus un tikumus, kas piešķir rīcības un lēmumu pieņemšanas brīvību arī citiem ģimenes locekļiem. 

Otrajā grupā ietilpst egalitārieši jeb vienlīdzības piekritēji. Šie vīrieši atbalsta vienlīdzīgākas attiecības, plašāku ģimenes iesaisti lēmumu pieņemšanā un arī kolektīvu sadarbību. Tas nozīmē, ka pienesumu iztikas sagādāšanā dod abi dzīvesbiedri un visi no tā gūst labumu. 

Trešo grupu veido progresīvie jeb cilvēki, kuri ir noskaņoti veidot pilnīgu dzimumu līdztiesību, kas balstās uz regulārām, jēgpilnām sarunām ar partneri, lēmumu saskaņošanu un atbilstošu rīcību.

IETEKMĒ MENTĀLO VESELĪBU

"Mēs vēlējāmies saprast, kā atšķirīgi maskulinitātes tipi ietekmē vīriešu attiecību veidošanos un viņu garīgo veselību, un atklājām, ka šie vīriešu tipi bija saistīti ar dažādiem ieguvumiem, kā arī izaicinājumiem," universitātes izplatītajā paziņojumā raksta pētījuma autors Džons Olife, uzsverot, ka savi plusi un mīnusi ir katrā grupā. Piemēram, neotradicionālisti savu uzskatu dēļ biežāk saskaras ar kritiku no citiem sabiedrības locekļiem un var pat tikt izolēti no kādas kopienas vai sociālās grupas. Tas var negatīvi ietekmēt viņu mentālo veselību.

Dzimumu līdztiesības atbalstītāji lielākoties izjūt garīgās veselības uzlabojumus, taču arī viņiem jāsastopas ar grūtiem izaicinājumiem. Viens no tādiem ir godīgs pienākumu sadalījums, jo īsti noderīgas rokasgrāmatas par šiem jautājumiem nav. Katrai ģimenei pašai nākas meklēt balansu, un nereti tas noved pie aizvainojuma, jo kādam šķiet, ka viņš dara vairāk nekā otrs. Regulārās sarunas var arī nepalīdzēt, bet drīzāk novest pie strīdiem, ja abiem partneriem šķiet, ka viņu pienesums kopējā lietā ir prāvāks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Zaļais dvēseļu dārzs

Šogad savu atdzimšanu piedzīvos vēl viena no Rīgas Lielo kapu kapličām, bet rindā gaida jau nākamās.

Sennas pēdējās sacīkstes

Pirms 30 gadiem Imolas trasē smagu avāriju piedzīvoja un slimnīcā mira trīskārtējais Pirmās formulas čempions Airtons Senna. Traģēdija pamudināja atbildīgās personas vairāk rūpēties par autobraucēju d...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata