Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Visspēcīgākā mīlestība – Ungārijā

Polijas zinātnieku sagatavotajā mīlestības indeksā Baltijas valstis ir aptuveni saraksta viducī.

Domājot par "mīlestības pilsētām", prātā pirmie nāk popkultūras kultivētie stereotipi: Parīze, Roma vai Venēcija. Taču izrādās, ka mīlestību cilvēki visspēcīgāk izjūt citur, tālāk uz austrumiem. Zinātnisks pētījums parādījis, ka visvairāk viens otrā iemīlējušies ungāri.

Mīlestība ir grūti izmērāma parādība, ja to vispār iespējams izdarīt. Taču Vroclavas Universitātes pētnieki riskēja, veicot apjomīgu aptauju 45 pasaules valstīs, kas pārstāv visus apdzīvotos kontinentus.

FRANČUS NEAPTAUJĀJA

Polijas zinātnieki lūdza 9474 romantiskās attiecībās esošiem cilvēkiem novērtēt, cik lielā mērā viņi piekrīt 45 apgalvojumiem par mīlestību skalā no viens līdz deviņi. Visi apgalvojumi bija sadalīti trīs grupas pa piecpadsmit un aptvēra tādas tēmas kā tuvība, aizrautība un uzticība. To vidū bija tādi izteicieni kā "partnera ieraudzīšana vien mani sajūsmina", "es saņemu ievērojamu emocionālu atbalstu no sava partnera" un "man nav nekā svarīgāka par attiecībām ar savu partneri".

Rezultāti bija mazliet negaidīti. Tie liecina, ka visspēcīgākās jūtas pret partneri ir Ungārijas iedzīvotājiem. Viņu vidējais rezultāts ir 7,94 punkti. Otrajā vietā ir Malaizijas, Portugāles un ASV iedzīvotāji ar 7,88 punktiem, bet trešie – itāļi ar 7,79 punktiem. Jāatzīst, ka ir grūti saprotama poļu speciālistu izvēle neveikt aptauju Francijā, kuras iedzīvotāji tiek uzskatīti par lieliem romantiķiem un kuras galvaspilsēta Parīze neoficiāli bieži tiek dēvēta par Mīlestības pilsētu.

Aptaujāti netika arī Latvijas iedzīvotāji, taču anketas aizpildīja mūsu abu kaimiņvalstu pārstāvji. Igauņi ar 7,62 punktiem ieņēma 20. vietu sarakstā, bet lietuvieši ar 7,54 punktiem – 25. vietu. Ņemot vērā līdzīgo vēsturi un mentalitāti, varam pieņemt, ka latviešu rezultāts varētu būt aptuveni tajā pašā līmenī.

TURĪGIE EMOCIONĀLI TUVĀKI

No visām aptaujātajām valstīm viszemāk savas jūtas pret partneri vērtēja Pakistānas iemītnieki. Viņu vidējais rādītājs ir 6,49 punkti, kas ir krietni zemāk nekā nākamajai "mazāk mīlošajai" valstij Ugandai. Trūcīgo zemju nonākšana saraksta lejasgalā zinātniekus nepārsteidz. Viņi pamanījuši, ka labklājībai ir daudz kopīga ar laimīgu mīlestību.

"Mūsu iegūtie rezultāti stiprina hipotēzi, ka modernizācijas procesi var ietekmēt mīlestības pieredzi," viņi raksta žurnālā Scientific Reports, "tā kā mīlestība kļūst aizvien atkarīgāka no materiālā stāvokļa, modernizācija spēj veicināt specifiskus mīlestības modeļus."

Paralēli pētnieki ievāca datus no Pasaules modernizācijas indeksa un Tautas attīstības indeksa par zemēm, kurās veica aptauju. Tie norāda uz to, cik attīstīta ir katra valsts, kāds ir to ekonomiskais stāvoklis, cilvēku izglītības līmenis, dzīves ilgums, veselības stāvoklis un tamlīdzīgi rādītāji. No tiem izriet, ka turīgākās valstīs cilvēki vairāk koncentrējas uz savu dzīvesbiedru, izrāda viņam vairāk uzmanības un tādējādi kļūst emocionāli tuvāki. Cilvēki šo attiecību stāvokli acīmredzami izbauda, jo bērnu laišana pasaulē tiek atlikta uz vēlāku laiku. Savukārt trūcīgākajās valstīs priekšplānā izvirzās izdzīvošanas jautājums un romantika pāra attiecībās ir nebūtiska.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata