Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Gan zāļu tirgū, gan Albertholā

Kokle var būt dažāda, ne tikai smalka. Uz tās var spēlēt pat roku, uzskata koklētāja Līga Griķe, kura ar savu kokli starptautiskos konkursos izkonkurē arfas un vijoles.

Kas koklei kopīgs ar Mērfiju un slavenajiem Mērfija likumiem? Jaunā koklētāja Līga Griķe (19) pasmaida un nospēlē efektīgu, sarežģītu mūsdienu somu komponista Jukas Linkola skaņdarbu, kas saucas: Misters Mērfijs kļūst sentimentāls. Tas gan ir komponēts somu nacionālajam daudzstīgu instrumentam kantelei, taču ne mazāk iespaidīgi skan arī uz koncertkokles. Krāšņus, virtuozus Vīnes klasiķa Jozefa Haidna un Riharda Dubras skaņdarbus Līga iekļāvusi programmā, ar kuru gatavojas 27. jūlijā sacensties lielā, starptautiskā stīgu instrumentu izpildītāju konkursā Espozendē Portugālē. Ja vien izdosies gūt finansiālu atbalstu pašam ceļojumam, ko sadārdzina tas, ka aviobiļete nepieciešama arī koklei.

Šī nebūs pirmā reize, kad viņa būs vienīgā koklētāja konkursā un sacentīsies ar akadēmisko orķestra instrumentu virtuoziem. Tā jau bija šopavasar konkursā London Grand Prize Virtuoso, kurā Līga Griķe ieguva pirmo vietu. Tajā ar soloprogrammu videoierakstiem sacentās mūziķi no visas pasaules un Līga saņēma augstāko punktu skaitu stīgu instrumentu kategorijā līdzās tādiem instrumentiem kā vijole, čells un arfa. Kopā ar citiem laureātiem latviešu koklētāja uzstājās apbalvošanas koncertceremonijā pasaulslavenajā Londonas Karaliskajā Albertholā.

Līdzīga arfai

"Skaidrs, ka tas nav un nevar būt koklētāju konkurss, Portugālē tādu nepazīst. Tur piedalās visu profesionālās akadēmiskās mūzikas instrumentu mūziķi – gan pianisti, gan stīgu un pūšaminstrumentu spēlētāji. Noteikumos ir minēts, ka var pieteikties arī arfisti un ir jāspēlē kopā ar koncertmeistaru, pianistu. Rakstīju, ka kokle ir līdzīga arfai un ka spēlēju tos pašus skaņdarbus. Vai drīkstu piedalīties? Man atbildēja, ka drīkstu. Ļoti labi!" Līgai šādas sarakstes esot jau ierasta lieta. Konkursus viņa sameklē internetā, un tad jāmetas skaidrot, kas ir kokle un ko uz tās spēlē.

Patiešām, kā tad īsti ir? Kokle ir tautas vai akadēmiskās mūzikas instruments? "Es spēlēju nevis etnogrāfisko, bet koncertkokli. Es pat nekad neesmu uztvērusi kokli kā etnogrāfisko tautas mūzikas instrumentu. Es spēlēju kokli tāpēc, ka uz tās varu nospēlēt to, ko es gribu. Man tā ir akadēmiskā mūzika." Līga paskaidro, ka etnogrāfiskā kokle, kuras spēles zvaigzne šobrīd ir Laima Jansone, ir meditatīvs noskaņas instruments, kas īpaši iemirdzas radoša improvizētāja rokās. Savukārt Līgas kokle ir izteikts solo koncertinstruments ar 33 stīgām un slēdžiem skaņu augstumu mainīšanai. Uz tā var spēlēt sarežģītus, modernus skaņdarbus, var pārlikt (pielāgot) visu repertuāru, kas domāts arfām, un lūkot arī citu instrumentu mūzikas pūrā. Protams, var spēlēt arī tautasdziesmu apdares, ko Līga arī dara koklētāju ansamblī, ik gadu Jāņu priekšvakarā muzicējot Zāļu tirgū, kā arī piedaloties Skolēnu dziesmu un deju svētkos. Atšķirībā no Laimas, kura lauž ceļu etnogrāfiskajām koklēm un spēlējot improvizē, Līgai tīk koncertkokle un tas, ka "ir notis priekšā un zinu, kas ir jāspēlē".

Visu rakstu par koklētāju Līgu Griķi lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Kukaiņu rindas strauji sarūk

Vai pēdējos gados pēc ilgākiem braucieniem vasarās esat aplūkojuši savas automašīnas numurzīmi? Vai pie tās pielipušo kukaiņu ķermeņu ir vairāk vai mazāk?

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata