Divas nedēļas sekojot 60 cilvēku ar lieko svaru ikdienas gaitām, Ziemeļrietumu universitātes pētnieki identificēja vismaz piecus veidus, kā cilvēki neapzināti pārēdas. Populārākais no tiem ir tā dēvētā socializēšanās ēšana. Publiskos pasākumos, piknikā, svinībās vai līdzīgos apstākļos cilvēki stundām ilgi runājas un ēd, pat ja nejūt izsalkumu. Bieži vien galdā tiek celti neveselīgi našķi, kas paātrina kaloriju uzņemšanu. Ne velti pēc Ziemassvētkiem, Lieldienām un vērienīgām dzimšanas dienas ballītēm daudzi jūtas pārēdušies un nomocīti.
Otrs drauds veselībai ir sabiedriskās ēdināšanas vietas. Pētījumi apstiprina, ka, vakariņojot kopā ar draugiem, cilvēki apēd vairāk nekā mājās. Piemēram, pēc pamatēdiena pasūta kārdinošu desertu. Trešais pārēšanās cēlonis ir ciemošanās pie ledusskapja pirms miega. Meklējot kādu ātru uzkodu, parasti tiek apēsts vairāk, nekā ķermenis naktī spēs pārstrādāt.
Ceturtais ir ļaušanās garšīgu ēdienu kārdinājumam. Liela, smaržīga kūka, daudzkrāsaina saldējuma kārba vai kūpināta vistiņa – garšas kārpiņas saceļ histēriju, ko var nomierināt, tikai ar lieliem kumosiem notiesājot gardumu.
Piekto draudu ļoti labi pazīst stresa pilna darba veicēji. Paaugstināts kortizola līmenis izraisa vēlmi pēc papildu enerģijas, un apetītes apslāpēšanai paralēli steidzīgai strādāšanai mutē lido čipsi, popkorns un šokolādes konfektes, ziņo žurnāls Digital Medicine.

