Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Andris Nelsons apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeņa II šķiru un iecelts par ordeņa lielvirsnieku

Triju Zvaigžņu ordeņa saņēmējs Nelsons: Mūsu tautas dzinulis - neliels mazohisms

Pasaulslavenā latviešu diriģenta Andra Nelsona dzimšanas diena sakrīt ar Latvijas neatkarīgās valsts dzimšanas dienu 18. novembrī. Viņš ir viens no ievērojamākajiem un pieprasītākajiem diriģentiem pasaulē, kopš 2014. gada – Bostonas simfoniskā orķestra muzikālais vadītājs.

Kopā muzicējot, jau iegūta prestižā Grammy balva, un galvenā diriģenta līgums pagarināts līdz 2021./2022. gada sezonai. Sākot ar 2017./2018. gada sezonu, viņš kļūs arī par Leipcigas Gewandhaus orķestra galveno diriģentu. 2018. gada rudenī, kad svinēsim Latvijas simtgadi, Andris Nelsons ar šo orķestri viesosies Liepājas jaunajā koncertzālē un mudina arī galvaspilsētu beidzot saņemties uzcelt jaunu koncertzāli.

Pēdējos desmit gadus viņš dzimtenē sastopams reti. Aprīlī piešķirto Triju Zvaigžņu ordeni diriģents, tāpat kā viņa dzīvesbiedre pasaulslavenā operdziedātāja Kristīne Opolais, saņēma tikai šoruden, oktobrī.



Tagad, tik daudz būdams prom, es mīlestību pret savu tautu un savām saknēm izjūtu daudz tiešāk un intīmāk. Un nemaz ne tik skaļi. Tas nav neparasti, tas ir raksturīgi mums. Es mīlu Latviju, savu valsti, apzinoties mūsu tautas mentalitātes plusus un otru pusi, kas arī ir interesanta. Kad tu to pieņem, tad saproti: jā, mēs tādi esam, un mēs esam daudz kam izgājuši cauri, tik daudz izturējuši un tik daudz pierādījuši.

Mūsu patriotisms neizpaužas tādā veidā kā citās valstīs. Es reti staigāju uzvalkā, un tāpēc man nav ordeņa pie krūtīm. Tas, ko tev nozīmē sava valsts, sākas ar ģimeni, ar tuvajiem cilvēkiem, draugiem. Tas rada to kopējo sajūtu, nevis tas, vai esmu skaļāk bļāvis CNN vai lamājies Pervij Baltijskij kanal. Svarīgi saprast, vai dzīvojam tikai šodien, vai domājam, ka šis ir ceļš. Ceļš bieži ir daudz grūtāks, un tas varbūt nemaz nav tik slikti. Ja necīnāmies, tas nenozīmē, ka mēs nejūtam patriotismu. Bet ir reizes, kad vienkārši vajag savākties kopā, jo mums kaut kas ir jāizdara, vienalga, vai tie ir Dziesmu svētki, cīņa par labāku izglītības sistēmu vai gudri aizstāvot savas robežas. Ir nepieciešams arī Rīgā uzbūvēt labu koncertzāli. Ticu, ka kopā mēs varam to panākt.

Kā nacionālais un patriotiskais izpaužas mūzikā, kas ir mistiska, universāla pasaule? Tas ir cita veida patriotisms nekā pilsoniskais. Man patīk arī mūzikā atstāt kaut ko, ko mēs nevaram izskaidrot. Maģisko, mistisko. Mūsu tautas dzinulis ir neliels mazohisms. Par to liecina mūsu mūzika, mūsu izvēlētās tēmas, tempi un attiecības. Mums vajag šo sajūtu, ka mums kāds mazdrusciņ dara pāri. Tas mums dod lielu spītu un ļoti lielas darbaspējas pierādīt, ka mums nevajag darīt pāri. Mums nepietiek drosmes to pateikt, bet mēs to pasakām ar saviem darbiem.

Mūsu ir tikai 1,5 miljoni. Mūs visus varētu izmitināt vienā Pekinas viesnīcā – visu Latgali trešajā stāvā. Tāpēc mums vajag citam citu atbalstīt, mīlēt un cienīt. Un nevajag no tā kautrēties. Mīlēsim, cienīsim un leposimies cits ar citu! Ja orķestrī kāds blakām nospēlē vienu noti nepareizi, bet otru pareizi, pasakiet, cik forši viņš nospēlējis pareizo noti! Mums ir brīnišķīga tauta, brīnišķīgi talanti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūsu vēsturiskā laime

​Veroties aprīļa sniegputenī un baltajos jumtos pēc tā, ne vienam vien noteikti ienāca prātā doma, ka gribētos būt kur citur. Kādā siltākā un saulainākā vietā. Un nereti kaut kā līdzīgi ir, arī domā...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata