Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Uzmanību: lielas aktrises mūžs!

Paaudzēm, kas Veltu Līni redzējušas uz skatuves, viņa bija un paliks jaunā, smukā Zāra vai Antonija Skroderdienās Silmačos, Žanna d’Arka Andreja Upīša tāda paša nosaukuma lugā, Eleonora Hamilkara kungā vai Pankoku Ona Didrika Taizeļa brīnišķīgajos piedzīvojumos. Visas spožās Veltas Līnes lomas uz Nacionālā teātra skatuves te nemaz nepārskaitīt.

Bet ikvienai paaudzei viņa iemūžināta kino — no Katrīnas II Agonijā līdz Zelmai Cīrulīšos. Aktrisei piemita īpaša spēja atšķirt patosa pilnus skatuves izteiksmes līdzekļus, kas ļauj skatītājiem arī balkona pēdējā rindā tēlojumu labi saskatīt un saklausīt, no kino tuvplānu smalkā nerva, kas bez ārēja pārspīlējuma atklāj tēla raksturu un domu pasauli. Tāda Velta Līne bija — spoža savā profesionalitātē.

Pirmdien bērēs pēdējie aplausi Nacionālā teātra zālē izskanēja aktrisei Veltai Līnei, kura visu mūžu asināja savu kolēģu prātu un nervu sistēmu

Ņemot vērā aktrises izteikto humora sajūtu, viņa neapvainotos, ja teiktu: Līne bija teātrī līdz ausīm, jo 35 gadus nodzīvoja laulībā ar kolēģi Gunāru Cilinski, kurš mira 1992 gadā. Arī viņu dēls Aigars izvēlējās aktiera un režisora karjeru, taču diemžēl traģiski aizgāja no dzīves jau 2008.gadā. Tad par Veltas Līnes vienīgo balstu palika vedekla aktrise Ilze Pukinska un mazmeita Māra Margareta. 

Trauksmainie līkloči

Nevarētu apgalvot, ka Velta Līne ārpus skatuves neko citu nedarītu kā vien gatavotos nākamajam iznācienam. Nepavisam nē! Aktrise privātajā telpā bija brīnišķīga namamāte, kurai patika kopā ar Gunāru uzņemt ciemiņus. Starp citu, teātra cilvēki gan mājās tika aicināti reti. Taču bez praktiskām ikdienas rūpēm Veltai Līnei bija vēl kādas, kuras viņa uzņēmās ar prieku un gandarījumu. Žurnālam Leģendas aktrise savulaik atklājusi: «Mūsu kopdzīve ar Gunāru bija sarežģīta, es tāpēc vienmēr ar kaut ko aizrāvos, piemēram, ar bitēm. Vēl nebiju redzējusi spietu, bet man tās vajadzēja. Gribēju suņus, un man tie vienmēr bija. Gribēju arī zirgu, bet šis sapnis nepiepildījās.»

Šo atzīšanos Velta Līne izteikusi, jau būdama spēku atstāta. Sabojātās redzes dēļ jau piecus gadus pirms aiziešanas mūžībā aktrise vairs nespēja lasīt, turklāt veselības problēmas liedza viņai skaidri un tekoši runāt. Vārdi vēlās lēni kā viļņi pār dziļiem ūdeņiem. Tā arī Velta Līne pavadīja savas vecumdienas — pati sava nodzīvotā mūža dzīlēs. Bet vai iekšējā klusumā?

Šeit īstais laiks pieminēt, ka Velta Līne bija ne tikai skatuves māksliniece, bet arī augsta līmeņa padomju sabiedriskā darbiniece, tostarp PSRS Augstākās padomes deputāte. Kara laikā nokļuvusi Kurzemes katlā, aktrise kopā ar ģimeni bēga uz Zviedriju, taču kuģi pārtvēra padomju jūras spēki un lika atgriezties Latvijā. Bailēs no čekas atriebības par pārdrošo «odiseju», kā Velta Līne pati sauca šo bēgšanas mēģinājumu, vēlāk viņa acīmredzot vienkārši bija spiesta uzņemties «to godu» un iestāties komunistiskajā partijā.

Nešpetnā un stiprā
Par aktrises raksturu klīst visdažādākās runas un leģendas: viņa bijusi humorpilna un asprātīga, no vienas puses, no otras — nešpetna. Teikusi acīs visu, ko domā un kas ienāk prātā. Indra Roga, kura režisēja Veltas Līnes pēdējo izrādi Divas sirdis, stāsta: «Velta savā ģērbtuvē uzturēja īpašu gaisotni, jo bieži kolēģiem «špiļkoja». Tas bija sava veida aktierisks treniņš. Viņa pavisam mierīgi kādam par mīlas pilnu aizraušanos varēja pajautāt: «Nu, vai masaliņas jau pārgāja?» Taču Veltai bija liels prieks, ja kolēģis spēja atcirst pretī.

Visu rakstu par Veltu Līni lasiet jaunajā Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata