Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Bažas par cenu burbuli

Covid-19 krīze nav kaitējusi visiem ekonomikas sektoriem, jo daži, pilnīgi pretēji, ir pat ieguvuši, ļaujot tikt pie bagātības arī lielam skaitam cilvēku, kuri savu laiku īsina, darbojoties biržās un kļūstot par uzņēmumu akcionāriem.

Šajā ziņā izceļas tehnoloģiskais sektors, kur nozares lielie spēlētāji šogad saviem akcionāriem spējuši sarūpēt savdabīgu finanšu Eldorado. Piemēram, pasaules lielākais interneta mazumtirgotājs Amazon.com šā gada 11 mēnešos piedzīvojis akcijas cenas kāpumu par 74,1%. Nozares flagmanis Apple minētajā laika periodā savus akcionārus priecē ar 62%, Microsoft – ar 35,7%, Facebook ar 34,9%, bet Alphabet (Google) – ar 35,7% vērtu akcijas cenas kāpumu. Tomēr vienlaikus rodas jautājums, vai kompāniju pašreizējā akciju tirgus vērtība nav tālu aizskrējusi pa priekšu uzņēmumu saimnieciskajam sniegumam, tajā skaitā peļņas gūšanas iespējām, piemēram, ja salīdzina tādu rādītāju kā akcijas cenas attiecība pret peļņu uz akciju jeb P/E koeficientu, kas šim sektoram ir kļuvis relatīvi augsts salīdzinājumā ar tā vēsturiskajām vērtībām.
    

Pārmērīga eiforija

Luminor bankas investīciju stratēģis Vitālijs Siļvestrovs izsaka viedokli, ka šā gada vasarā investoru eiforija attiecībā uz šīm akcijām bija pārmērīga un cenu kāpums pārspēja šo uzņēmumu finanšu rādītāju uzlabojumu. Rezultātā kopējā tirgus kapitalizācija pieciem uzņēmumiem – Apple, Amazon, Facebook, Microsoft un Alphabet (Google) – pārsniedza kopējo tirgus kapitalizāciju visiem uzņēmumiem, kuri ir iekļauti piecos Eiropas vadošajos biržas indeksos: Vācijas DAX, Francijas CAC-40, Lielbritānijas FTSE-100, Spānijas IBEX un Itālijas FTSE MIB.

Viņš zina teikt, ka pārāk optimistisks peļņas potenciāla vērtējums šobrīd ir vērojams ne tikai iepriekš pieminētajiem uzņēmumiem, bet arī citām kompānijām, kas darbojas informācijas tehnoloģiju (IT) nozarē. Eksperts brīdina, ka, raugoties no novērtējuma perspektīvas, pēc dažiem fundamentāliem rādītājiem akciju cenas tehnoloģiskajā sektorā šogad ir visiespaidīgākās pēdējo 20 gadu laikā. "Iepriekšējā reizē līdzīgas tendences tika novērotas tā dēvētā dot-com spekulatīvā burbuļa laikā, kad vadošo tehnoloģiju indekss Nasdaq pusotra gada laikā palielinājās aptuveni par 350%. Taču izaugsme nevarēja turpināties mūžīgi, un pēc burbuļa pārsprāgšanas 2000. gada martā Nasdaq indekss nokrita vairāk nekā par 80%, vedot investorus pie lielākiem zaudējumiem," uzsver Luminor ieguldījumu jomas speciālists. 

Viņaprāt, raugoties racionāli uz tirgus nākotnes perspektīvām, šobrīd pastāv augsts risks, ka IT nozares akcijas var piedzīvot būtisku cenas korekciju jau tuvākajā laikā, it īpaši, ja pasaules ekonomikas atveseļošanās izrādīsies īslaicīga. "Daži piesardzīgi investori to saprot un pēdējo trīs mēnešu laikā, negribot riskēt, izņem kapitālu no šīm kompānijām, un pārvieto to uz lētākām alternatīvām, piemēram, citās nozarēs Eiropā. Šī iemesla dēļ lielo tehnoloģiskā sektora kompāniju akciju cenām joprojām neizdodas pārsniegt rudens sākuma maksimumu," teic Siļvestrovs. 


Arī labas ziņas

Neraugoties uz to, ka IT kompānijas ir pārvērtētas, pēc Siļvestrova domām, runāt par lielo tehnoloģisko kompāniju perspektīvām tikai pesimistiskā kontekstā arī nebūtu pareizi. Eksistē arī daži faktori, kāpēc šīs kompānijas vēl kādu laiku varētu turpināt augt. Vispirms finanšu tirgus eksperts norāda, ka, turpinoties Covid-19 ierobežošanas pasākumiem, šīs kompānijas, visticamāk, varētu finansiāli iegūt. 

Turklāt Siļvestrovs vērš uzmanību, ka pat tad, ja ar Covid-19 izplatību saistītā krīze būs beigusies un pasaules ekonomika atgriezīsies pie normāliem izaugsmes tempiem, jaunie patērētāju ieradumi, kas izveidojās 2020. gada laikā, varētu saglabāties. Piemēram, uzņēmējs var nolemt, ka sava uzņēmuma produkciju arī turpmāk reklamēs tikai Instagram un Google Ads, nevis citos iepriekš izmantotos kanālos un ka pats iepirksies Amazon e-veikalā, nevis dosies uz tirdzniecības centru. Tāpat, pēc Luminor eksperta domām, ja centrālās bankas turpinās izpirkt finanšu aktīvus, samazinot turpmāka cenu krituma risku, spekulatīvais noskaņojums un eiforija tirgus dalībnieku vidū varētu kļūt vēl lielāka. "Lielo kompāniju, kuras visi pazīst kā veiksmes stāstus, akcijas varētu kļūt par galvenajiem ieguvējiem," spriež Siļvestrovs.

Pēc Goluzina domām, lai tehnoloģiskā sektora uzņēmumu akciju cenas turpinātu augt, ir jāaug to apgrozījumam un peļņai. "Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma bija manāms liels pieprasījums pēc šo uzņēmumu pakalpojumiem, kas arī veicināja to tirgus cenas kāpumu. Ja šī tendence saglabāsies, arī pandēmijai atkāpjoties, tad, protams, šo uzņēmumu akciju cenām ir potenciāls vēl kāpt. Taču, ja, cilvēkiem no attālināta darba atgriežoties birojos, šo uzņēmumu pakalpojumus sāks izmantot mazāk, tirgus dalībnieki varētu pārvērtēt šo uzņēmumu izaugsmes iespējas un samazināt nākotnes peļņas gaidas, kas savukārt samazinās akciju cenu," secina Goluzins. 

Arī viņš norāda uz faktoru daudzšķautņainību. Proti, tiek uzskatīts, ka Covid-19 pandēmija ir paātrinājusi iedzīvotāju ieradumu maiņu, virzot sabiedrību uz attālināto pakalpojumu izmantošanu, un tas ļaus  tehnoloģiskajām kompānijām ātrāk kāpināt peļņu no strauji augošā apgrozījuma. Tajā pašā laikā, pēc eksperta teiktā, nevar zināt, vai šī tendence saglabāsies arī pēc pandēmijas beigām, kad Covid-19 riski būs ievērojami samazinājušies. "Ja mēs redzēsim arvien pieaugošo attālināto pakalpojumu izmantošanu un attiecīgi šo uzņēmumu apgrozījuma pieaugumu, tad šo uzņēmumu akciju cenām ir iespēja vēl kāpt, bet, ja tirgus dalībnieku gaidas par apgrozījuma pieaugumu tuvākajā laikā nerealizēsies, tad cenas varētu kristies," secina Goluzins.

Viņš norāda arī uz to, ka, palielinoties pieprasījuma apjomiem pēc konkrētiem pakalpojumiem, pieaugs arī to uzņēmumu skaits, kas vēlēsies iegūt šo pakalpojumu tirgus daļu, un tas saasinās konkurenci un samazinās šo uzņēmumu peļņas izaugsmi. "Rezumējot var teikt, ka atšķirībā no XXI gadsimta sākuma, kad IT sfēras uzņēmumu akciju cenas bija uzpūstas pārāk lielas, šoreiz tehnoloģiskajiem uzņēmumiem ir peļņa un tā pieaug. Tomēr galvenais jautājums paliek tas, vai to tirgus vērtība atspoguļo reālo nākotnes peļņas pieauguma potenciālu," spriež Goluzins. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Grib digitalizēt biznesu

Attīstoties uzņēmuma darbībai, digitālā transformācija var ievērojami uzlabot tā efektivitāti.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses