Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Aizvien lielāku popularitāti gūst viedoklis, ka nepieciešams pārvietot armijas vienības tuvāk potenciālajam pretiniekam – Krievijai

Aizbildināšanās ar nemaksāšanu?

Nesen ASV vēstnieks Vācijā Ričards Grenels nāca klajā ar paziņojumu, ka gadījumā, ja Berlīne nepalielinās savus militāros izdevumus, ASV varētu pārdislocēt ievērojamu daļu sava šobrīd Vācijā izvietotā karaspēka uz Poliju.

Vēstnieks, kurš iemantojis visai skandalozu slavu ar savām ne gluži diplomātiskajā stilā ieturētajām pamācībām Berlīnei, protams, pauda ne jau savu personisko, bet ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas viedokli. Papildus tam ASV plašsaziņas līdzekļos jau iepriekš bija parādījušās ziņas, ka Pentagons (ASV Aizsardzības ministrija) nopietni analizē amerikāņu spēku liela mēroga pārdislocēšanas no Vācijas uz Poliju iespējas, izmaksas un politiskās sekas.

Vācijā, jāatgādina, ir dislocēts otrs lielākais aiz Japānas militārais kontingents ārvalstīs – gandrīz piecdesmit tūkstoši karavīru un civilo speciālistu, tajā skaitā ASV spēku Eiropā virspavēlniecība (Štutgartē), kā arī Eiropā lielākā ASV militārās aviācijas bāze (Ramšteina). Divas trešdaļas no šī kontingenta uzturēšanas izmaksām sedz pašas ASV, pie kam Vācijas ieguldījumu veido galvenokārt zemes un citas infrastruktūras nodošana amerikāņu rīcībā bez maksas. Tāpat ASV armija algo vietējos darbiniekus, izmanto pakalpojumus utt., kas viss nāk par labu Vācijas ekonomikai.

Pateicoties šādam fonam, ir pieņemts uzskatīt, ka draudi pārdislocēt ASV karaspēku uz Poliju ir sava veida sods Vācijai par atteikšanos palielināt militāros izdevumus. Sava loma, protams, ir arī šim aspektam, kuram Tramps mīl pievērst īpašu uzmanību, tomēr domājams, ka daudz lielāka nozīme tiek piešķirta militārajiem apsvērumiem.

Daudzi rietumvalstu eksperti pamatoti uzskata, ka šobrīd Eiropā dislocētā ASV karaspēka iespējas militāra konflikta gadījumā, piemēram, pār tā dēvēto Suvalku koridoru, operatīvi reaģēt uz notiekošo ir ierobežotas, lai neteiktu, ka nelielas. Karaspēks atrodas tālu no potenciālā kaujas lauka, infrastruktūra neļauj ātri pārdislocēties utt.

Šā iemesla dēļ aizvien lielāku popularitāti gūst viedoklis, ka nepieciešams pārvietot armijas vienības tuvāk potenciālajam pretiniekam – Krievijai.

Cik reāli ir militāra konflikta Austrumeiropā draudi, gan ir atsevišķs jautājums, tomēr militārās loģikas ietvaros šādas ieceres ir pašsaprotamas. Galvenās problēmas tikmēr ir pasākuma izmaksas, kā arī fakts, ka gadījumā, ja runas pārtaps arī par darbiem, šāds solis būs klajš un atklāts 1997. gada vienošanās starp NATO un Krieviju pārkāpums. Attiecīgi var nešaubīties, ka sekos arī atbilstoša Maskavas reakcija.

Runājot par izmaksām, Polijai tādu līdzekļu, lai apmaksātu visa vai lielas daļas ASV karaspēka pārceļošanu no Vācijas un turpmāko uzturēšanos, vienkārši nav, un attiecīgi ASV tēriņi īpaši mazāki nekļūs. Savukārt, ja runā par politiskajiem aspektiem, tad tie paši eksperti arī brīdina, ka šāds solis var izraisīt konfliktsituāciju, salīdzināmu ar Karību jūras krīzi. Jāšaubās, ka tas Austrumeiropas valstu iedzīvotājiem liks justies drošāk.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka gudri cilvēki mācās no svešām kļūdām. Josifs Vissarionovičs jau vienreiz "pārdislocēja" karaspēku maksimāli tuvu pretiniekam. Karam sākoties nebija laika ne bikšu priekšu aizpogāt... .
Nost
N
Nost ar sūda agresoru NATO un jeņ'[kiem
cinitis
c
To NATO vajag vienkārši nolikvidēt tapat kā visu militāro rūpniecību. Tad gan būs drošāk, nevis velkot savus karotājus pa svešām valstīm. Ja kas, pirmās cietis tās sabiedrotās, ne jau asv
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē